Last news in Fakti

9 Януари, 2016 18:00 18 061 17

Накъде ще излети нацисткият орел?

  • уругвай-
  • нацисти-
  • символ-
  • орел-
  • свастика-
  • адмирал граф шпее-
  • кораб-
  • бронз-
  • хитлер

С височина близо 3 метра и тегло над 300 килограма, орелът все още не знае накъде ще излети...

Военният трофей – доказателство за успех на бойното поле. Доказателство за безсмъртието на подвига. Къде да бъде подставен трофей, обаче, който тежи над 300 килограма?

The Vintage News разказва историята за един необичаен по размери, но изключително значим военен трофей – нацистки орел и свастика от бронз, лично проектиран от Хитлер.

Красящ военния кораб „Адмирал Граф Шпее“ (Graf Spee) през Втората световна война, орелът символизира нацисткия флот. Потапя множество търговски кораби на съюзниците, но в крайна сметка сметка е победен.

През месец декември 1939 година губи битката край бреговете на Уругвай. След поражението трофеят сякаш е загубен завинаги. Изваден е от дълбините, обаче, през 2006 година. И тук идва въпросът – какво да се прави с него?

Десетилетия след края на Втората световна война уругвайското правителство и реставраторите не знаят какъв е отговорът.

Бронзовият символ е висок близо 2.7 метра. Единственият друг подобен, който е бил „на въоръжение“ в нацисткия флот, е бил на кораба „Бисмарк“, потопен в Атлантика през 1941 година.

Изваждането и реставрацията на орела струвала 5 милиона щатски долара и отнемат много години. Заслугата е на местния бизнесмен Алфредо Ечегарай, който е и собственик на 50%. Той се надява да върне част от инвестициите си чрез изложба на трофея. Уругвайското правителство, обаче, не гледа с добро око на тази идея. Властите се колебаят, защото много нацисти в края на войната акостират именно в Южна Америка.

Според Ечегарай управниците в страната са подложени на натиск от страна на Германия орелът да „стои на тъмно“. „Защо да не мога публично да го покажа? Разбира се, по подходящ начин и с историческо обяснение“, изумява се бизнесменът.

Съществува и вариант бронзовата статуя да попадне в ръцете на колекционер. Експерт споделя, че Германия се опасява да се включи, защото свастиката може да попадне в неонацисти или да бъде използвана за възхвала на Третия райх.

Докато не бъде намерен отговор, орелът и свастиката остават в Уругвай...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зиг Хайл

    7 3 Отговор
    Жалко е ,че Хитлер не успя за малко! Сега щяхме да живеем в една развита Велика Германия а не в тази клоака наречена бЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Иван

    8 0 Отговор
    Гледал съм документален филм за кораба и интервю с последният жив моряк от него.Всъщност той не е потопен в битка.Немците сами го правят за да не попадне в плен ,а капитана се самоубива и бива погребват с военни почести.
  • 3 Mercedes-Benz

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зиг Хайл":

    България е велика и не е клоака, проблема на България е начина на мислене на народа, че мисли пораженчески и няма съпротивителни сили! Ако четеше малко повече щеше да знаеш че Хитлер говори с възхвала за нас, бойния ни дух и историята ни и в една от неговите речи ни нарича едни от най-чистите арийци!

    Коментиран от #12

  • 4 FR V

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Зиг Хайл":

    Руските тролове са на друго мнение.
    Тях ги привличат лагерите в Сибир,ушанките,ватенките и комунистическата простотия.

    Коментиран от #5

  • 5 Wehrmacht

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "FR V":

    И теб те привличат чалмите и фесовете,така че високо интелигентните андолски манафи те чакат да си говорите.
  • 6 Илиян

    2 3 Отговор
    Да си го сложат в центъра на Кьолн,че както е тръгнало скоро ще го търсят Фюрера П.С. до коментар едно Зиг Хаил Клоака си ти и всички които мислят като теб.Аз живея във Велика БЪЛГАРИЯ и се чуствам Велик БЪЛГАРИН,но за съжаление много хора мислят като теб и затова сега сме на това положение
  • 7 честно

    3 0 Отговор
    Ей Намразихте си Родината бе тъпаци ама Вий не знаете що е туй
  • 8 Top Gun Maverick

    3 1 Отговор
    Хитлер сега като гледа какво се случва в Германия и сигурно не просто се обръща в гроба, ами се върти като пумпал.

    Коментиран от #9

  • 9 mediator37

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Top Gun Maverick":

    Не само Хитлер няма гроб, в който да може да се върти, като гледа сега на какво прилича Германия. След като се самоубива на 30.04.1945г. в 15:45 мин. , останките от овъгленото му тяло са намерени и отнесени от КГБ. Сега са някъде в Москва , в някой сандък.
    Страхът от националсоциализма е толкова голям, че след като през 1946г. избесват видните ръководители на Райха, американците изгарят телата им и разпръскват прахта в океана на необявено място. Целта е да нямат бъдещите поколения място за преклонение.

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Волен Сидеров

    0 2 Отговор
    комплексите са страшно нещо-ч...лките са с големи патлаци ,а р....ните са с голямо ФИ и НЕчувствителност-сиреч издържат много дълго при секс-ама нали ние сме комплексари и искаме да изтрепем по можещите и имащите възможности от нас....жалка работа сме ама ко да се прай.....комплекси
  • 12 Провинциалист

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Mercedes-Benz":

    Е да де,ама след това бяхме окупирани от червената армия и резултата е на лице.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 честно

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "mediator37":

    Коментарът от 8 позиция е реторичен АКО Ме Разбираш
  • 15 Моята борба

    2 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ АДОФ ХИТЛЕР !
  • 16 Гост

    1 0 Отговор
    Еййй много прост народ и не знае историята си българската армия няма загубени битки и пленени знамена, всичко което е загубено е от тъпи политици които и до ден днешен са същите изроди а армията си е била силна та не пишете глупости четете история за българската армия и тогава пишете
  • 17 Гостът

    0 0 Отговор
    Евала аферим ! От умен по умен ! Кът знайте толко много защо сме на тоа хал бе чожум ?! Защо търпите ?!