Отидете към основна версия

1 376 9

Нов ден в отношенията между Куба и САЩ

  • куба-
  • отношенията-
  • сащ

Според Раул Кастро двете страни са постигнали добър прогрес

В изявление след днешната среща с кубинския президент Раул Кастро, държавният глава на САЩ Барак Обама обяви „нов ден“ в отношенията между двете страни, съобщи ABC.

“В повече от половин век присъствието на американски президент в Хавана беше немислимо. Сега обаче е нов ден“, заяви Обама. Все пак той заяви, че Куба и САЩ все още продължават да имат свои големи различия и че Вашингтон ще продължи да настоява за спазване на човешките права на острова. Той подчерта проблема с арестите на местни дисиденти, което пречи на свободата на изразяване в Куба.

„Срещнах се с хора, които са били жертва на произволно задържане и за тях е важно аз да говоря за този проблем“, заяви Обама.

„За какви политически затворници говорим? След като тази среща може да ми дадете списък с имена. Ако в него наистина има политически затворници, те веднага ще бъдат освободени“, заяви Раул Кастро.

В свое изявление президентът на Куба заяви, че САЩ и Куба са постигнали „добър напредък“ в периода след възстановяване на двустранните отношения. Според него обаче тези стъпки са недостатъчни, основно заради продължаващото търговско ембарго над неговата страна. Той призова и за връщането на кубинската територия, заета от американския военен център в Гуантанамо. Според Кастро между двете страни все още има големи различия, но те ще работят по нещата, които ги свързват.

В момента Барак Обама е на историческа тридневна визита в Куба.

 

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини