Отидете към основна версия

1 118 7

В Хага четат присъдата на Радован Караджич

  • хага-
  • бивша югославия-
  • радован караджич-
  • трибуналът в хага

Това е най-важната присъда в историята на трибунала

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия днес ще произнесе най-важната присъда в своята история, а именно тази на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич.

13 години Караджич се укриваше от правосъдието, а след като бе заловен прекара в Международния трибунал в Хага още седем години.

Той е обвинен в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за предполагаемата му роля в кървава война, която отне живота на повече от 100 000 души и разсели още 2,2 милиона души.

Днес Караджич трябва да чуе присъдата си за геноцида в Сребреница, където  през юли 1995 година бяха избити около 8000 босненски мюсюлмани.

Това ще бъде най-важната присъда в 23-годишната история на трибунала. Тя ще определи дали Караджич е виновен за геноцида на мюсюлманите в Сребреница, най-кървавото престъпление в Европа след Втората световна война.

Делото срещу Караджич започна през 2010 г. От тогава са изслушани общо 585 свидетели – жертви от войната, политици, членове на мироопазващите сили на ООН и експерти. Караджич се защитаваше сам в съда.

Според прокуратурата, която иска доживотен затвор, бившият президент на босненските сърби лично е ръководел най-тежките военни престъпления през войните след разпадането на Югославия.

70-годишният бивш военновременен лидер ще бъде най-високопоставеният политик от Балканските войни, който се изправя пред съда, след като бившият сръбски лидер Слободан Милошевич почина в килията си в Хага по време на съдебен процес през 2006 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: