Отидете към основна версия

15 181 33

МиГ-35: Въздушното асо на Русия

  • миг-35-
  • асо-
  • русия

Очаква се изтребителят да е конкурентен на F-22 и F-35

Снимка: Wikipedia

Руският МиГ-35 Fulcrum-F трябва да започне тестове през 2017 г. Тестовете бяха планирани за лятото на тази година, но бяха изтеглени, заради производствени закъснения, пише Дейв Маджумдат от The National Interest

„Работата по доставките по договора с Министерството на отбраната вече е в действие“, заяви Владимир Михайлов, ръководител на дирекцията за за производство на военни самолети в United Aircraft Corporation. Той призна за закъснението при започването на тестовете, но и подчерта, че проблемите вече са решени.

Графикът трябва да бъде догонен до 2017 г., като през 2018 г. самолетът вече трябва да е на разположение на руските ВКС.

Очаква се договор с руското министерство на отбраната да подпише договор за доставка след завършването на тестовете на изтребителя. Инженерите твърдят, че тестовият период ще бъде кратък, защото самолетът вече е доказвал качествата си. Изтребителят трябва да влезе в действие през 2020 г.

МиГ-35 е усъвършенствана версия на оригиналния МиГ-29. Конструкцията е подобна, но под капака на машината има доста нововъведения. МиГ-35 разполага с изцяло нова система за управление, по-лек корпус, по-голям капацитет на гориво и по-ефективен двигател с управляем вектор на тягата

Разработват се едноместни и двуместни версии на изтребителя. Машината ще бъде оборудвана с изцяло нова авионика. Ключов фактор е и новият радар Жук – МА. Той е в състояние да следи цели с бойни размери на диапазон от 85 морски мили.

Изтребителят е оборудван с оптична локаторна система OLS. Това е оптичен сензор, който работи във визуалните и инфрачервените дължи на вълната. Руснаците вярват, че този сензор ще е ефективен в борбата с машини като F-22 и F-35.

Въоръжението на самолета ще включва ракети “въздух­-въздух” със среден радиус на действие Р-77, свърхзвуковата Х-31 и дозвуковата Х-35У ракети “въздух­ повърхност” и управляеми бомби КАБ-500. С нито едно от тези оръжия не е била оборудвана базовата версия на МиГ-29.

Военните в Русия се надяват, че МиГ-35 ще новото асо на тяхната авиация. Това може и да е шанс за възвръщането на част от загубения пазарен дял във военната авиация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини