Отидете към основна версия

1 147 0

В Белгия арестуваха 12 заподозрени за планирането на нови атаки

  • белгия-
  • антитерористоична акция-
  • заподозрени-
  • атентати-
  • арести

Разпитани за 40 души

Снимка АП/БТА

Белгийската полиция е арестувала 12 души, заподозрени за планирането на нови терористични нападения в страната, съобщи Ройтерс.

В мащабна антитерористична операция, провела се три месеца след смъртоносните атентати в Брюксел, са били претърсени около 40 къщи, съобщиха от кабинета на федерална прокуратура в събота.

Мерките за сигурност в Европа са изключително засилени след атентатите в Брюксел и Париж, в които загинаха общо 162 души, а стотици бяха ранени. Властите се опасяват от подобни атентати по време на европейското първенство по футбол, което се провежда във Франция този месец.

"По време на криминалното разследване свързано с терористични заплахи бяха разпитани 40 души, 12 от които бяха арестувани. Разследващият съдия ще вземе решение за евентуалното им задържане по-късно днес", заявиха от прокуратурата в изявление.

Акцията се е провела на територията на 16 общини, главно около Брюксел, като властите са претърсили и 152 гаражни клетки. По време на претърсванията не са открити оръжия или взривни материали. В рамките на акцията няма ранени.

Фламандската обществена телевизия VTM информира, че арестуваните тази нощ са планирали атака в Брюксел този уикенд по време на футболна среща с участието на белгийския национален отбор на Евро 2016 във Франция.

Разследването продължава.

От белгийската полиция заявиха, че наскоро са получили предупреждение, че членове на Ислямска държава са напуснали Сирия и са се отправили към Европа, планирайки нови атаки в Белгия и Франция.

Няколко белгийски министри, начело с премиера Шарл Мишел, са били поставено под охрана заради заплаха за атентати срещу тях. Сред тях е вътрешният министър Ян Амбон. Прокуратурата отрече това да е свърнато със снощната операция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нов обвинен за атентатите в Брюксел

    Белгийски гражданин е бил арестуван и обвинен във връзка с брюкселските атентати, при които загинаха 32 души през март, заявиха прокурори късно в петъ ...
    18.06.2016
    953
    0
Новини по държави: