Отидете към основна версия

1 241 1

Баку и Киев се подкрепят за Нагорни Карабах и Крим

  • крим-
  • украйна-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • петро порошенко

Създават съвместно производство на транспортния самолет Ан-178

Снимка: БТА/ AP

Украйна не признава Нагорни Карабах и приветства подобна позиция на Азербайджан за Крим. Това заяви в Баку украинският президент Петро Порошенко по време на съвместна пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев. 

Според Порошенко, цитиран от украинските медии, взаимната подкрепа за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и Азербайджан е във фокуса на последните преговори между президентите."Ние се договорихме да се хармонизират и координират подходите ни и за разширяване на сътрудничеството в многостранен формат“, заяви Порошенко.

Украйна и Азербайджан се договориха да възобновят изпълнението на проекта Одеса-Броди. Според Алиев възобновяването на този проект ще се създаде добри транспортни възможности, които ще свързват Каспийско море, Черно море и Балтийско море.

Освен това Украйна и Азербайджан възнамеряват да създадат съвместно производство на транспортния самолет Ан-178. Конструкцията на самолета се базира на удължения Ан-158. Машината се задвижва от два реактивни двигателя Д-436-148ФМ.

Ан-178 е предназначен за военни и цивилни клиенти, като основния му пазар са авиокомпании и военновъздушни сили, които днес експлоатират Ан-12.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: