Отидете към основна версия

28 Септември, 2016 16:21, обновена 28 Септември, 2016 16:21 2 745 19

Кристалина Георгиева влиза мощно в надпреварата за ООН

  • кристалина георгиева-
  • надпреварата-
  • оон

Тя вярва, че трябва да е следващият генерален секретар на организацията

Снимка: БТА/AP

„Аз трябва да бъда новият генерален секретар на ООН“. Това беше заявено от новата кандидатура за поста на България Кристалина Георгиева, цитирана от Политико.

„Виждам, че положението в целият свят е доста сложно. Имам способността да виждам как нещата се свързват“, заяви Георгиева.

Източници от ООН споделят, че Георгиева е най-добрият шанс за Източна Европа да излъчи жена на поста. В момента като голям фаворит се очертава бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

Георгиева споделя, че основна нейна цел ще е предпазване от покачването на несигурността в световен план за в бъдеще.

„Смятам, че днес големият въпрос е свързан с човешката сигурност. Навсякъде хората са загрижени. Нашите кризи се припокриват. Дори градските, млади и образовани хора са загрижени. Според Гутериш с повече средства ще можем да поправим системата. Тя обаче е доста счупена. Смятам, че съм в по-добра позиция от него да ръководя 48 000 служители на ООН“, заяви Георгиева.

Георгиева е имала две условия, за да приеме кандидатурата. Първото е било да получи уверение за подкрепата на няколко източноевропейски страни, а не само на България. Също така тя е поискала гаранции, че никоя от страните от Съвета за сигурност не е готова да я блокира.

Според "Ройтерс" Георгиева си е взела неплатен отпуск от ЕК. Той ще продължи, докато трае кампанията й.

Георгиева излезе и със специално обръщение по повод номинацията си във Facebook.

“За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за Генерален секретар на Организиацията на обединените нации. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения."

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: