Отидете към основна версия

4 160 17

Канада маха визите за българи и румънци от 2017 г.

  • виза-
  • канада-
  • българия-
  • румъния

България и Румъния са получили писмени уверения, че до края на 2017 г. ще отпаднат визите за Канада.

България и Румъния са съгласни да се подпишат под CETA, след като Канада се съгласи да махне визите, посочи и българският премиер Бойко Борисов в Брюксел.

Цяла нощ работихме Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент получихме надлежни писмени потвърждения ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани, уточни Борисов. Той посочи, че с румънския президент са решили да подкрепят, както всички останали страни в ЕС.

В резултат на преговорите между Отава и Букурещ, Румъния оттегля възраженията си за CETA, каза президентът на Румъния Клаус Йоханис преди началото на днешната среща на върха на ЕС.

България и Румъния обвързваха сключването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада с падането на визите за българи и румънци.

Попитан за действията на властите в белгийската провинция Валония, които остават единствената пречка пред сключването на споразумението, премиерът посочи, че това е опасно.

България и Канада имат прекрасни географски, исторически, природни чудеса, за туризма това е добре, както и за бизнеса и за онези, които са хора на света, коментира премиерът по повод очакването за отпадането на канадските визи. Той поясни, че вече има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в търговското споразумение. Силата на ЕС е в единството, припомни Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Канада: Без визи за българите от 2017 година

    От 1 декември 2017 година Канада възнамерява да отмени визовите ограничения за българи и румънци. Това заяви министърът на имиграцията Джон Макколъм, ...
    01.11.2016
    3 561
    0
  • Валонска спирачка блокира СЕТА

    Преговорите между Брюксел и делегацията от Отава с премиера на белгийската провинция Валония за планираното споразумение за свободна търговия ЕС- ...
    21.10.2016
    2 300
    1
Новини по държави: