Отидете към основна версия

8 034 34

Испания танцува по руския бръснач

  • испания-
  • кораби-
  • русия

В НАТО бесни на Мадрид, заради презареждане на руски кораби

Испания претърпя сериозни критики, след като стана ясно, че руски бойни кораби могат да презаредят на нейните брегове, съобщи Sky News.

Става въпрос за групата, водена от самолетоносача „Адмирал Кознецов“, която пътува към бреговете на Сирия. Смята се, че Испания е дала разрешение корабите да презаредят в пристанищния град Сеута. Това трябва да стане след преминаването на Гибралтарския проток.

Това става, след като британски кораби следяха руската флотили по време на целия й път край британски води. Според бившият британски министър на отбраната Джералд Хоърт заяви, че е „недопустимо за член на НАТО“ да зарежда руски съдове.

Съобщава се, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е призовал испанското правителство да преосмисли решението си.

„Всеки народ има правото да реши, дали да предостави гориво на кораби, пътуващи към Източното Средиземноморие. Трябва обаче да сме на ясно, че тази група увеличава възможностите на Русия за нанасяне на въздушни удари в Сирия“, заяви Столтенберг.

„Срещу Русия има санкции и не е логично съюзник на НАТО да постъпва така“, заяви говорителят на британското правителство.

От испанското правителство обявиха, че считат руските искания за отделен „случай“. От там заявяват, че руските военноморски сили са имали искани към испанските пристанища с години.

Бившият белгийски премиер Ги Верхофстад определи испанското решение като „скандално“ и неприемливо.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • И Малта отряза Русия

    Руските кораби, които са се отправили към бреговете на Сирия, няма да презареди с гориво в Малта, съобщи Times of Malta. Външният министър на ...
    27.10.2016
    3 518
    24
  • Русия се отказа да спира в Испания

    Русия оттегли молбата, отправена по-рано към Испания, нейни бойни кораби да спрат и презаредят с гориво в пристанищния град Сеута. Това съобщиха прави ...
    26.10.2016
    2 588
    8
Новини по държави: