Отидете към основна версия

2 587 8

Русия се отказа да спира в Испания

  • испания-
  • русия-
  • кораби-
  • адмирал кознецов-
  • презаредят-
  • войни кораби

По-рано НАТО оказа натиск на Испания да откаже разрешение на руските бойни кораби да презаредят

Снимка АП/БТА

Русия оттегли молбата, отправена по-рано към Испания, нейни бойни кораби да спрат и презаредят с гориво в пристанищния град Сеута. Това съобщиха правителствени представители и на двете държави, след като европейската страна претърпя остри критики от съюзниците си в НАТО, заради руското искане, пише „Гардиън“.

Москва не е съобщила конкретна причина за оттеглянето на своето искане.

"Руското посолство в Мадрид просто ни съобщи, че оттегля молбата си за разрешение руски военни кораби да спрат в испанско пристанище", се казва в изявление на испанското външно министерство, цитирано от "Дойче веле". 

Военните кораби, предвождани от самолетоносача "Адмирал Кузнецов" плава към бреговете на Сирия, където ще се включи в бойните действия срещу терористите в разкъсваната от война близкоизточна държава.

Групата, която премина през Ламанша миналата седмица, се очакваше да акостира тази сутрин в северния африкански ексклав Сеута, където да презареди с гориво и провизии. Но надигналия се международен гняв и възмущение, които се надигнаха след появата на тази информация, принудиха Кремъл да оттегли искането си.

НАТО следи отблизо движението на осемте кораба от Северна Русия към руската военноморска база Тартус в Сирия.

Според Министерството на външните работи на Испания, страната първоначално е дала разрешение на руския флот да акостира на нейното пристанище през септември.

По-рано този месец обаче, Русия обяви, че само самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" и част от Северния руски флот ще бъдат изпратени към източното Средиземноморие.

Военноморска група, отправила се към Сирия, включва още ядрен боен крайцер, два бойни кораба за борба с подводници и четири помощни кораби, според представители на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • И Малта отряза Русия

    Руските кораби, които са се отправили към бреговете на Сирия, няма да презареди с гориво в Малта, съобщи Times of Malta. Външният министър на ...
    27.10.2016
    3 517
    24
  • НАТО вкарва Русия в огнен обръч

    НАТО се готви да струпа 4000 военни по границата на Русия, съобщи „Индипендънт“. Това ще е най-голямото струпване на войски след Студен ...
    26.10.2016
    4 051
    33
  • Испания танцува по руския бръснач

    Испания претърпя сериозни критики, след като стана ясно, че руски бойни кораби могат да презаредят на нейните брегове, съобщи Sky News. Става въпро ...
    26.10.2016
    8 034
    34
Новини по държави: