Отидете към основна версия

7 444 12

10-те най-бедни, най-нещастни, най-опасни и зле здравно осигурени страни в света

  • страни-
  • държави-
  • просперитет-
  • легатум-
  • глобален индекс

Страните, в дъното на тазгодишният доклад за глобален просперитет на института Легатум

Снимка АП/БТА

Британският институт "Легатум" публикува своя 10-ти поред годишен доклад за глобален просперитет. Мащабното проучване, в което попадат 149 страни, подрежда държавите по отношение на просперитета им, пише изданието „Бизнес инсайдър“.

Според повечето изследвания и анализи, благосъстоянието и благополучието най-често се измерват на база финансови средства, но от "Легатум" смятат, че това не е единственият показател.

В своя доклад организацията сравнява 104 отделни променливи, които оказват влияние върху просперитета на една страна.

Тези променливи включват традиционни показатели като брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението и броя на заетите на пълен работен ден хора, но също така включва и по-интересни показатели като социална толерантност и колко добра е интернет връзката в дадена държава.

Така променливите в „Легатум просперити индекс" се разделят в девет субиндекса: икономическо качество, бизнес среда, управление, образование, здравеопазване, безопасност и сигурност, лична свобода, социален капитал и природна среда.

Ето 10-те страни, определени от "Легатум" като най-бедни, най-нещастни, най-опасни и с най лошо здравеопазване. Много от страните, които попадат в долната част на списъка с проспериращи държава, са страни, засегнати от войни или огнища на опасни болести. Тези страни обикновено имат слаба икономика, слабо правителство и слаба образователна система.

Трябва да се отбележи обаче, че страните, включени в тазгодишния индекс за глобален проспшеритет, са страни, за които има най-достъпни данни. Ето защо държави като Сирия и Северна Корея, не са включени в индекса, поради липса на налични данни.

10. Бурунди

Страната се е изкачила с 5 места в тазгодишния списък на "Легатум". Най-добрите отчетени показатели в страната са за личната свобода (тя се нарежда на 101 място). През 2015 г. в страната бяха отчетени изключително ниски резултати в тази сфера.

9. Ангола

Държавата, намираща се на югозападното африканско крайбрежие, е сред страните с богат добив на петрол, но това не я подрежда сред най-проспериращите страни в света.Тя е сред 20-те страни, отчитащи слаби резултати по 9 от 15-те субиндекса.

8. Мавритания

Северноафриканската страна е показала добри резултати по отношение на социалните политики (нарежда се на 82-ро място от 142 страни), но се нарежда сред последните 15 страни по 6 от 15-те субиндекса, което я прави една от най-слабо развитите страни на планетата.

7. Ирак

Като една от държавите, окупирани от екстремистката групировка Ислямска държава, не е изненадващо, че 7. Ираксе подрежда в долния край на класацията за просперитет. Тя е една от страните, в която безопасността и сигурността са по-скоро мит.

6. Чад

През 2014 г., само Централноафриканската република отчита по-слабо развитие от Чад. Миналата година тя повиши показателите си и се издигна по 4 субиндекса на класацията.

5. Демократична република Конго

Тази африканска страна е определена като втората най-опасна страна в света.

4. Судан

Судан е паднала от 134-то място през 2015 г., до 145-то сега. Гражданите на страната са на предпоследно място по лична свобода.

3. Централна Африканска Република

Както подсказва името ѝ, тази страна се намира в сърцето на Африка. Нацията е подобрила позициите си в класацията си спрямо 2015 г., но пак заема едно от последните места.

2. Афганистан

Опустошена от войната, продължаваща десетилетия наред, тази страна се нарежда сред страните с най-лоши лични свободи и управление.

1. Йемен

Опустошената от гражданска война страна има отчайващи показатели по отношение на икономика, предприемачество и управление. Страната е в дъното на класацията и по отношение на социалната политика и личните свободи.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини