Last news in Fakti

1 Декември, 2016 05:44 2 563 5

19 най-свободни, стабилни и ефективни икономики в света

  • икономика-
  • държави-
  • просперитет-
  • глобален индекс-
  • легатум-
  • страни

Икономическият просперитет на една страна е съвкупност от редица критерии

19 най-свободни, стабилни и ефективни икономики в света - 1
Снимка Архив АП/БТА

Кои са най-силните, стабилни, свободни и ефективни икономики в света? Отговор на този въпрос дава британският изследователски институт Legatum, който в началото на октомври публикува за десета поредна година своята световна класация за просперитет — „Легатум просперити индекс".

Това е мащабно проучване, което подрежда най-развитите страни в света според 104 показателя, разпределени в 9 подкатегории — икономика, бизнес среда, управление, образование, здравеопазване, безопасност и сигурност, лична свобода, социален капитал и околна среда.

Един от най-важните компоненти в класацията е свързан със стабилността и ефективността на дадена икономика. Въпреки това икономиката на една страна не се определя единствено от тези два компонента. Тя е съвкупност от редица фактори като откритост, ефективност на финансовия сектор и икономическите възможности, предоставени на нейните жители.

Legatum провежда своето изследване в 149 страни по света, където събраните данни са най-достъпни и достоверни.

Изданието „Бизнес Инсайдър“ е подредило 19-те държави, които са получили най-много точки по най-много показатели в подкатегорията за икономика. Вижте кои са те:

1. Нова Зеландия

Това е най-добрата икономика в света, която е силно зависима от успеха на своя млечна промишленост и по-специално от успеха на компанията Fonterra, която е отговорна за около 30% от световния износ на млечни. Когато Fonterra жъне успехи, Нова Зеландия също просперира.

2. Холандия

Въпреки че е населяване от едва 17 милиона граждани, през 2015 г. Холандия успя да задмине всички страни с брутен вътрешен продукт (БВП) по номинална стойност от над 750 $ милиарда. Все пак концепцията за фондовата борса, такава, каквато я познаваме днес, възниква именно в Холандия в началото на 17 век.

3. Швеция

В съответствие със своите скандинавски съседи, Швеция е една щедра и отворена социална държава. Това означава, че данъците върху доходите са доста високи из цялата страна. Швеция е една от първите страни, които експериментират с отрицателни лихвени проценти, за да дадат тласък на мудната си инфлация.

4. Швейцария

Жителите на Швейцария, са далеч по-богати от жителите, на която и да е друга голяма икономика в свят. Икономиката на страната е изключително зависима от финансовите услуги, които предлага на света.

5. Германия

Брутният вътрешен продукт на Германия през последните години е най-високият в Европа, а пред нея стоят единствено САЩ, Китай и Япония, по отношение на номиналните стойности. Освен това тя се нарежда на трето място по износ в световен мащаб като всяка година изпраща в чужбина стоки за над 1 трилион долара.

Следват:

6. Дания
7. Норвегия
8. Сингапур
9. Люксембург
10. Великобритания
11. Австрия
12. Финландия
13. Канада
14. САЩ
15. Австралия
16. Белгия
17. Франция
18. Исландия
19. Япония


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Българин

    1 0 Отговор
    Къде е BG в тая класация? Защо сме след Люксембург и Исландия? УжасТ...
  • 2 вАЛЕНТИН

    1 0 Отговор
    ха така забравили Китай
  • 3 вАЛЕНТИН

    2 0 Отговор
    България е на 119 място а тук са до 19
  • 4 6666

    1 0 Отговор
    Не е изненада за ВГ.Тревожи ме отсъствието на Расийя.

    Коментиран от #5

  • 5 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "6666":

    А тревожи ли те словоблудството независими?

    До колко Швейцария или например Холандия и Нова зеландия са независими? Колко дена биха просъществували независимо от чужди икономики?