Отидете към основна версия

1 136 2

Преговори за обединение на Кипър

  • кипър-
  • преговори

В тях участват президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на турската общност Мустафа Акънджъ

Снимка: БТА/АР

Преговорите за обединение на разделения остров Кипър бяха възобновени днес в швейцарското градче Мон Пелерин, съобщи ТАСС. 

В двудневните преговори участват президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на турската общност Мустафа Акънджъ. 

Предишният кръг на диалога в курортното градче, разположено на 85 км от Женева, се състоя от 7 до 11 ноември. На тях според пресслужбата на ООН е бил постигнат "съществен напредък". 

Кипър е разделен от 1974 г. след въоръжено нахлуване на Турция, провокирано от държавен преврат на привърженици на присъединяването на острова към Гърция. 

В резултат от военните действия под турски контрол се оказаха 37% от територията на острова, на която през 1983 г. бе формирана самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, призната единствено от Анкара. 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кипърските преговори завършиха без резултат

    Лидерите на кипърските гърци и на кипърските турци завършиха преговорите в Швейцария, без да постигнат споразумение по териториалния въпрос и без да н ...
    22.11.2016
    1 156
    0
  • Сега или никога за Кипър

    Всички правила, дори в политиката, имат своите изключения. Едно от най-известните сред тях гласи, че стените рано или късно падат. Въпреки това в Евро ...
    20.11.2016
    6 797
    3
Новини по държави: