Отидете към основна версия

1 470 0

Онлайн роман вдъхнови заговор с рицин в САЩ

  • рицин-
  • заговор-
  • сащ
Снимка: Архив

Четирима души бяха арестувани във вторник в САЩ за подготвяне на атентат срещу данъчните служби, при който щял да бъде използван рицин, освен оръжие и бомби, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на американското министерство на правосъдието.

Задържаните са на възраст между 65 и 73 години. Те са жители на щата Джорджия, където членували в местна военнизирана милиция.

Заговорниците били вдъхновени от онлайн романът „Освободен“, който разказвал за малки групи от граждани, които нападат държавни служители, уточнява Си Би Ес.

През март те започнали да участват в тайни сбирки, наблюдавани от ФБР, на които говорели за плановете си. Четиримата смятали, че федералното правителство вреди на интересите им. Те обсъждали и използването на смъртоносни отрови като рицина, разкрива в. „Телеграф“.

Заговорниците смятали да извършат серия от атентати срещу федерални съдии, данъчните служби и агенти от Бюрото за контрол на алкохола, тютюна, оръжията и експлозивите. Вдъхновител на заговора бил 73-годишният Фредерик Томас. Под негово ръководство се изготвяли и списъци с евентуалните жертви.

68-годишният Самюел Кръмп пък е обвинен, че е подготвял отравянето с рицин на голям брой хора. За целта той смятал да го разпръсне в Атланта и други големи градове на щата. За щастие той го изгубил докато пътувал по междущатските магистрали.

Последните двама задържани са идентифицирани като Дан Робъртс, на 67 години, и Рей Адамс, на 65 години, пише в. „Ню Йорк таймс“.

В интервю за АП жената на Томас – Маргарет Робъртс заяви, че обвиненията срещу съпруга й са глупости, защото той никога през живота си не е бил антиправителствено настроен и през целия си живот не е навредил на никого.

Рицинът е една от най-познатите отрови. Един милиграм е достатъчен, за да убие човек в рамките на три до пет дни и няма противоотрова. Рицин е бил използван при убийството на българския дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г. с прословутия "български чадър", отбелязва АФП.

Отровата се извлича от растението рицин, използвано в производството на спирачна течност, сапун, лакове, мастило и други продукти. Рицинът не може да бъде използван като биологично оръжие при разпръсване, отбелязват експерти по сигурността. Те отбелязват, че той е смъртоносен, когато бъде вкаран в концентрирани дози в човешкото тяло.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Опитаха да отровят Майкъл Блумбърг с рицин

    Над Ню Йорк надвисна отново терористична заплаха след като кметът на мегаполиса Майкъл Блумбърг получи две писма с рицин, предаде АП. Анонимнит ...
    30.05.2013
    1 186
    0
  • Пратиха рицин за конгресмен

    Истерията за тероризъм започна постепенно да набира сила в САЩ. Часове след двойния атентат на маратона в Бостън службите за сигурност прихванаха п ...
    17.04.2013
    1 088
    0