Last news in Fakti

17 Април, 2013 11:20 1 048 0

Пратиха рицин за конгресмен

  • роджър уикър-
  • бомби-
  • тенджери под налягане-
  • бостън

Писмото с рицин за Роджър Уикър е хванато часове след атентата на маратона в Бостън. Взривното вещество е било поставено в тенджери под налягане

Пратиха рицин за конгресмен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Истерията за тероризъм започна постепенно да набира сила в САЩ. Часове след двойния атентат на маратона в Бостън службите за сигурност прихванаха писмо с рицин, адресирано за сенатора-републиканец Роджър Уикър, отбелязва АП.

За щастие опасната пратка е била прихваната в пощенски клон за разпределяне на кореспонденцията. След като първоначалният тест дал положителен резултат веднага били извикана специализирани служби, които отнесли писмото, което било без подател.

През 2004 г. Сенатът беше затворен за няколко дни след като тогавашният лидер на републиканското мнозинство в Сената Бил Фрист получи плик с бял прах, който се оказа рицин.

След 11 септември в САЩ засилиха мерките за сигурност. При тях на няколко пъти бяха хващани подозрителни пратки дори и с антракс. При една от тях, която беше адресирана до сенатора-демократ Том Дашъл стана причина пощенските служители и агентите на ФБР да сложат цялата поща до конгреса във варели и да я изнесат при засилен режим извън Вашингтон.

Писмото с рицин за Роджър Уикър е хванато часове след атентата на маратона в Бостън. Взривното вещество е било поставено в тенджери под налягане. Освен това за уплътняване на обема са били поставени метални парчета, пирони и сачми.

Подобни импровизирани бомби са били използвани в Афганистан, Индия, Непал и Пакистан с цел да се предизвика голям брой ранени и стресиране на очевидците и оцелелите.

Пожелали анонимност източници от службите за сигурност за заявили, че бомбите от Бостън не са прецедент. През 2010 г. на „Таймс скуеър" бяха открити и обезвредени подобни три взривни устройства.

Тогава талибаните поеха отговорност за готвения атентат за разлика от разграничаването им от бомбите в Бостън. За първи път през 2004 г. ФБР получава сигнал, че се готви атентат с тротил и метални шрапнели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА