Отидете към основна версия

2 193 17

Румънският президент отказва да назначи мюсюлманка за премиер

  • клаус йоханис-
  • румъния-
  • премиер-
  • кандидат-
  • мюсюлманка-
  • сдп - алде-
  • парламент-
  • севил шайде

Йоханис е поискал от управляващата коалиция да издигне нов кандидат за поста

Снимка АП/БТА

Румънският президент Клаус Йоханис отказа да назначи мюсюлманка за премиер на страната, пише информационният сайт Romania Iinsider.

Той е поискал от двете партии, с най-много представители в парламента — Социалдемократическата (СДП) и Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) — да излязат с друго предложение.

Номинацията на Севил Шайде, румънска мюсюлманка от турски произход, бе представена пред президента на 21 декември от управляващата коалиция СДП-АЛДЕ.

"Аз внимателно прецених аргументите "за" и "против" и реших да не приема това предложение. Затова призовавам коалиция СДП-АЛДЕ да избере друг кандидат", заяви президентът във вторник, в кратко публично изявление.

Съгласно Конституцията на Румъния, президентът назначава избрания от кабинета министър-председателя, след консултации с партията или коалицията, която е получила абсолютно мнозинство в парламента.

Ако Йоханис бе приел номинацията ѝ тя щеше да стане първата жена премиер в историята на Румъния, както и първият представител на мюсюлманската общност в страната, който бива назначен на тази длъжност.

Лидерът на СДП Ливиу Драгня миналата седмица заяви, че Севил Шайде е единственото предложение на Социалдемократическата партия и нямат резервен кандидат.

Севил Шайде е работила в местната администрация и името ѝ за първи път се появи в общественото пространство, когато бе назначена за министър на регионалното развитие, на мястото на самия Драгня през май 2015 г. Съпругът ѝ очевидно е поддръжник на сирийския президент Башар Асад, лидер, чиято власт е била оспорена от САЩ и други западни страни, според румънска група за разследваща журналистика RISE Project.

Бившият президент Траян Бъсеску предупреди Клаус Йоханис да не назначава Шайде за премиер, но не заради самата нея, а заради съпруга ѝ.

Социалдемократическата партия (СДП) спечели повече от 45% от гласовете по време на парламентарните избори в страната, които се проведоха на 11-ти декември. Заедно с по-малкия си съюзник — Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ), тя получи мнозинство в парламента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Приключи изборният ден в Румъния

    Приключи изборният ден в Румъния, където днес се проведоха парламентарни избори. Избирателната активност до 21:00 ч., когато бе обявен край на избо ...
    11.12.2016
    1 183
    0
  • Румъния избира парламент

    В Румъния започнаха парламентарните избори, предаде ТАСС. Тази година те се провеждат при нови правила след промяна на изборното законодателство през ...
    11.12.2016
    1 086
    0
Новини по държави: