Отидете към основна версия

3 214 32

Демографски срив в ЕС, България е най-зле

  • ес-
  • деца-
  • раждания

ЕС е изправен пред демографски срив. За това предупреждава специализираното издание „Економи матен”.

Данните тревожно показват, че във водещите икономики на Общността Германия и Франция ражданията със всяка измината година са по-малко. Според данни от Евростат за 2015 г. показват, че ражданията през тази година са 5,09 млн. срещу 5,2 млн. смъртни случая.Най-тежка е ситуацията в България със 70 хил. раждания срещу 110 хил. смъртни случая.

От своя страна френската статистика показва, че с всяка измината година ражданията в страната намаляват около 2% годишно.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е заявявала, че раждаемостта в Германия, една от най-ниските в света, и нейното застаряващо поколение се сред най-големите предизвикателства пред икономиката на страната, припомня ДПА. Агенцията отбелязва, че за поддържането на стабилно равнище в числеността на населението ражданията трябва да бъдат средно 2,1 на една жена.

В Германия новородените са били с близо 200 000 по-малко от починалите. В Италия "недостигът" е достигнал 160 000. Гърция, Румъния, Португалия и Унгария също са "на червено".

"Дефицитът" на ражданията е по-тежък от бюджетния и се комбинира с него. След няколко десетилетия населението на Италия при сегашните тенденции би спаднало до 55 милиона, много от които старци. Не е ясно как те ще могат да връщат дългове, натрупани от 60 милиона души, при по-нисък дял на работоспособното население, отбелязва "Економи матен".

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини