Отидете към основна версия

1 602 13

САЩ: Корупцията спъва България

  • сащ-
  • човешки правва-
  • българия

Излезе ежегодния доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ

Снимка: БТА/AP

Държавният департамент на САЩ представи своя ежегоден доклад за правата на човека по света, съобщи „Ройтерс“.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън не представи доклада лично. Това предизвика сериозна критика към него от страна на представителите на Демократическата партия.

„Докладът говори сам за себе си. Ние сме горди с него. Фактите в него трябва да са в обектива. Няма значение кой ги представя“, заяви говорител над департамента.

Докладът казва, че в България гражданските власти са запазили ефективен контрол над силите за сигурност. Корупцията е основен проблем, спъващ действията на правителствата и понижаващ доверието към бизнеса и институциите.

Подчертават се лошите условия в затворите и центровете за задържане. Също така проблемни са и забавянията в съдебната система. Има сигнали за проблеми при интеграцията на бежанците и насилие над деца. Проблем е и нетолерантността към ромите. Наблюдава се дискриминация срещу хората в неравностойно положение и с различна сексуална ориентация. Наблюдава се стигма срещу заразените с ХИВ и СПИН.

Има сигнали за наличие на детски труд. Проблем е и безнаказаността.

Като цяло състоянието на човешките права в света се е влошило. Отбелязват се действията на полицейските власти във Филипините. Там тече мащабна акция срещу наркотрафика. В нея са били избити около 6000 души. Отношението към Русия остава подобно на това от предходните доклади. Отбелязва се, че в страната има тоталитарна система, доминирана от президента Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Пенс не е извършил нарушение

    Вицепрезидентът на САЩ Май Пенс е използвал електронната си поща спрямо всички правила по време на своя мандат като губернатор на Индиана. Това беше з ...
    04.03.2017
    715
    0