Отидете към основна версия

3 150 3

Гърция получи поредните милиарди

  • еврозона

ЕК притиска Италия да побърза с реформите

Финансовите  министри на страните-членки на Еврозоната са съгласни да отпуснат поредния, шести транш от помощта за Гърция, предаде Франс прес. Агенцията цитира министрите на Австрия и Испания, Мария Фектер и Елена Салгадо.

Атина ще получи 8 милиарда евро, потвърди и люксембургският им колега Люк Фриден непосредствено преди съвещание на Еврозоната в Брюксел. "Въз основа на писменото съгласие на всички партийни лидери в Гърция условията за следващия транш са изпълнени. Все пак ще трябва да обсъдим още веднъж въпроса и да чуем становището на Еврокомисията и Европейската централна банка", каза Фриден.

Сумата е част от 110-милиардния пакет, обещан от ЕС и Международния валутен фонд на Гърция в замяна на съкращения в бюджетния дефицит. Отпускането на транша бе забавено със седмици заради политическата криза в страната, довела до оттеглянето на правителството на Георгеос Папандреу.

Междувременно на срещата на финансовите министри от Еврозоната беше разпространен документ, в който се казва, че Европейската комисия настоява Италия да побърза и да напредне с реформите си, за да овладее дефицитите и да стимулира вялата икономика.

"Необходими са допълнителни мерки, за да се гарантира, че ще бъдат постигнати целите за намаляване на бюджетния дефицит (...) и също за да бъде стимулиран отново икономическият растеж", се отбелязва в доклад, изготвен след проверка на Брюксел в страната. Този документ трябва да бъде обсъден на срещата на Еврогрупата, където присъства и италианският премиер Марио Монти в качеството си на финансов министър.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини