Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 08:38 2 688 6

Финансовите министри на Еврозоната решават съдбата на еврото

  • еврозона

Очаква се Гърция да получи поредния транш финансова помощ

Финансовите министри на страните-членки на Еврозоната се събират днес в Брюксел, където се очаква да уточнят в детайли разширяването на правомощията и увеличаване на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност. Сред основните задачи на фонда е да се спре разпространението на дълговата криза и отпускането на поредния транш от помощта за Гърция.

В последните дни и особено вчера Германия и Франция се опитаха да „подгреят“ срещата на европейските лидери, насрочена за 9 декември, на която се очаква да се посочат конкретни мерки, които да овладеят дълговата криза. „Работим интензивно за създаването на съюз на стабилността“, заяви снощи финансовото министерство на Германия с официална позиция.

В края на октомври след 8-часово заседание лидерите от еврозоната се договориха фонда да бъде увеличен до 1 трлн. евро. Те постигнаха споразумение и за това финансовите ресурси на фонда да могат да се използват като ливъридж (един вид лост, чрез който да се увеличи стойността му). Засилване на ефекта на ливъриджа ще варира според специфичните характеристики и пазарните условия, но може да увеличи стойността на средствата във фонда до 4-5 пъти.

Първоначално фондът разполагаше с 440 млн. евро, но след като лихвите по държавните облигации на Италия нараснаха, на фонда се наложи да използва по-голяма сума за гаранции и средствата се свиха до 250 млрд. евро.

В края на миналата седмица обаче "Файненшъл таймс", съобщи, че фондът за еврото може и да не нарасне до 1 трлн. евро. Причина за ревизията на плановете на лидерите са влошените пазарни условия.

На срещата в края на октомври европейските лидери се споразумяха и до края на годината да се осигури нова финансова програма за Гърция от страна на ЕС и МВФ за 100 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 eвро-ист

    2 0 Отговор
    Вече с нетърпение чакам кога най-сетне и на Меркел,и на Саркози ще им писне от безмисленото и безполезно наливане в оная бездънна дупка,наречена Гърция и ще я изгонят и оставят"да си чупи главата"!НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО,според съвсем скромното ми мнение.Все ще съумеят да я преживеят някак си и май наистина е по-добре-горчив край,отколкото горчивина без край!
  • 2 РН

    0 2 Отговор
    Не зная дали доколко сте истински евро-ист - в края на краищата точно предшествениците на Меркел и Саркози са наливали "водата" в гръцката мелница - при това съвсем умишлено.
    Отделно от това, отдавна се знаеше, че щом България влезе в някой пакт то той неминуемо се разпада (фашистки, комунистически, социалистически, европейски). Просто хората трябва да четат по-внимателно историята - без да си познаваш историята, няма как живееш днес и в бъдещето.
  • 3 eвро-ист

    0 0 Отговор
    Съвсем точно,РН,и точно сега двамата ТРЯБВА да поправят стореното преди тях!А дали ще търсят"сметка"от предишните-това си е тяхна,вътрешна работа,нали?!
    Ние,другите,които ще сме по-малко засегнати,в случая можем само да изразим съгласие или несъгласие с такова тяхно действие.
  • 4 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    До /евро-ист и РН/
    Няма кой да ни пита Нас какво мислим,ами да се захващаме да
    отглеждаме картофи както каза генерал д-р БОРИСОВ иначе ще духаме супата.
  • 5 Мунчо

    1 0 Отговор
    А пък аз, като селския идиот, все се чудя! Кое е по-голямо и кое ще победи? Дали ,,византийския" номер на гърците, дето толкова време вече водят за носа Европа, или алчността /глупостта/ на тия, дето им дават парите, с безпочвената надежда, че ще си върнат не само главницата, ами и тлъстите лихви. Май взе да им става ясно, не само, че лихви няма да доживеят да видят /опростиха им ги/, ами и главницата все повече преминава в категорията на мечтите. Сега, дето уж им подписали, че ще се издължават и им дават още десетина милиарда, ми се вижда като печелене на време по пътя към неизбежното...
    А най паче, ми се чини, че докато не се объркат нещата съвсем, докато не пропаднат всички опити на илюминатите да поробят света с измислената си парична система, докато не прогледнат останалите хора /малко ще са/, кое е истинското на тоя свят, той няма да се оправи.....
  • 6 КОФТИ СЪЮЗНИК

    0 1 Отговор
    КАКВО ЩЕ РЕШИТЕ ? МНОГО МИ Е ЧУДНО ? ЯСНО Е ЧЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ СЕ ИЗМЕСТВАТ В АЗИЯ ! КИТАЙ Е НОВИЯ СВЕТОВЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ЛИДЕР ! ЕВРОПА СЕ РАЗПАДА А АМЕРИКАНЦИТЕ СЪЩО СА СЕ СДОБИЛИ СЪС СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ ! ЯВНО В КОЙТО И СЪЮЗ ДА МИНЕ БЪЛГАРИЯ СЛЕД ТОВА ,,ТРЕВА НЕ НИКНЕ'' ХААААХАХААА (включително и в самата ни държава също)