Отидете към основна версия

3 962 17

Тръмп искал да вдигне санкциите срещу Русия

  • доналд тръмп-
  • санкции-
  • русия-
  • опит-
  • сащ-
  • дипломати-
  • конгрес-
  • даниел фрийд

Веднага след встъпването си в длъжност Тръмп дал сигнали, че ще вдигне санкциите

Снимка: БТА/ AP

Администрацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп се е готвела да вдигне санкциите срещу Русия, съобщи „Ен Би Си нюз“. Дипломати обаче са оказали натиск върху Конгреса да блокира този ход.

Изданието се позовава на двама бивши служители на Държавния департамент, които потвърдиха за желанието на държавния глава да подобри отношенията с Кремъл.

Икономическите санкции срещу Русия бяха наложени заради анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна. По време на президентската си кампания републиканецът подчерта, че иска да затопли отношенията с руснаците, намеквайки и за вдигане на санкциите.

Отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война, но това е било на път да се промени, разкриха опитни дипломати.

Даниел Фрийд е узнал за новата американска администрация в тази посока – още през първите седмици на управлението на Доналд Тръмп. Негови колеги от Държавния департамент са го потърсили „загрижени“, че екипът на президента иска да премахне санкциите.

Даниел Фрийд и друг дипломат – Том Малиновски, са започнали да лобират пред Конгреса да прокара закон, който да завърже ръцете на новата администрация по отношение на Русия.

Подобен законопроект е бил внесен, но не и приет. Екипът на Тръмп сам е дал на заден ход, защото вдигане на санкциите срещу Русия би изглеждало ужасно в очите на американците в момент, в който службите разследват възможни връзки на Тръмп с Кремъл. Шефът на ФБР Джеймс Коми бе уволнен от държавния глава, което предизвика вълна от възмущение и засили съмненията, че американският президент има близки отношения с руснаците.

Yahoo News също съобщи, че администрацията на Тръмп е опипвала почвата за ход, който би променил изцяло геополитически климат в световен мащаб. Хора от екипа на Тръмп са обсъждали и възможност за създаване на „частен канал за комуникация“ с руския посланик Сергей Кисляк.

Служители от бившата администрация на Барак Обама и дипломати от външното ведомство на САЩ са водили тежка битка зад кулисите, за да блокират усилията на новото управление да премахне санкциите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини