Отидете към основна версия

17 196 44

Македония сменя името си, за да влезе в НАТО

  • македония-
  • нато-
  • гърция-
  • министър-
  • никола димитров-
  • име-
  • смяна

Ще бъде ли приета Македония в алианса?

Снимка: Shutterstock

Македония ще обсъди смяна на името си в опит да влезе в НАТО, заяви външният министър на страната, цитиран от „Файненшънъл таймс“.

С този си ход македонските власти ще се опитат да отговорят на Гърция, която остро се противопоставя на членството на балканската страна в северноатлантическия алианс.

Гръцките власти смятат, че името обуславя териториална претенция към северната гръцка провинция, която носи същото име. До този момент Атина блокираше опитите на Скопие да влезе в НАТО, припомня „Euobserver“.

В опит да умилостивят Гърция македонските власти ще обсъдят промяна на името на страната, заяви външният министър Никола Димитров пред високопоставени служители в Брюксел.

Според дипломата няма конкретни предложения за име, но той ще се срещне с гръцки министри, за да обсъди възстановяване на приятелските отношения между двете страни.

Новият македонски министър-председател Зоран Заев изрази надежда, че през следващата година страната му може да бъде приета в алианса. Той също заговори за смяна на името.

Никола Димитров заяви, че новото име на страната ще бъде прието след провеждане на референдум. Дипломатът изрази надежда, че ще бъдат успокоени политическите и исторически страсти в региона.

Новото македонско правителство бе сформирано след месеци на политическа криза и безизходица. Зоран Заев, който е на първо официално посещение в Брюксел, заяви, че приоритет на новия кабинет ще бъде членството в ЕС и НАТО.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: