Отидете към основна версия

2 651 26

България ще помага на Турция за ЕС

  • бойко борисов-
  • турция-
  • българия

Бинали Йълдъръм благодари на Бойко Борисов за подкрепата след преврата

Снимка: БТА/AP

Европа е нашето европейско семейство, а Турция е нашият балкански съсед. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на пресконференция с турския премиер Бинали Йъдръръм.

„Европа премина през много избори. Надявам се при спокойна обстановка да възстановим добрия тон. Спомням си безсънните нощи, в които с турската страна разговаряхме за опазването на нашите граници. Сега усещаме слаб натиск, благодарение на турска помощ. След Берлин и Париж, Анкара също има своето знаково значение.

Трябва да положим усилия да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, нас това пряко ни касае. Не искам да излизат заглавия, че България ще вкара Турция в ЕС, защото България е малка, но ние може да помагаме. Всичко си зависи от Турция. Ние трябва да сме в нормални отношения. Тук сме, за да защитим нашата граница“, заяви Борисов.

Йълдъръм подчерта, че България има важен принос за укрепването на регионалната стабилност. Той подчерта, че Турция ще продължи да развива отношенията си с България.

Според него Турция иска да продължи преговорите за членство в ЕС. Йълдъръм смята, че в страната има желание за такова взаимодействие. Той благодари на България за оказаната подкрепа след опита за преврат в неговата страна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Борисов: Газът идва само през Турция

    На практика Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция - всички газови коридори и ще минават оттам. Азерският газ ще преминава през ...
    14.06.2017
    1 916
    6
Новини по държави: