Отидете към основна версия

1 744 3

Бежанци спечелиха $53 млн. обезщетение

  • обезщетение-
  • милиони-
  • австралия-
  • бежанци-
  • дело-
  • иск-
  • папуа нова гвинея

Бежанците заведоха колективен иск срещу Австралия

Снимка: БТА/ AP

Бежанци осъдиха Австралия и спечелиха $53 милиона обезщетение заради нанесени психически и физически травми, съобщиха австралийските медии.

Потърсилите убежище мигранти са били настанени в център в Папуа Нова Гвинея, прочул се със скандална репутация през изминалите години. Близо 2000 души от настанените там заведоха колективен иск срещу австралийското правителство.

1905 бежанци обвиниха властите в Австралия, че условията за живот са били ужасяващи и са били подложени на психически и физически тормоз. Условията в центровете за настаняване в Папуа Нова Гвинея бяха разкритикувани и от Организацията на обединените нации.

Правозащитни групи обявиха, че в лагерите са били налице тежки и сурови условия за живот, както и системни злоупотреби. В крайна сметка бежанците спечелиха делото и ще получат над петдесет милиона щатски долара.

„Хората, изпратени на остров Манус, преживяха ужасни условия, но повече няма да страдат мълчаливо“, заявиха адвокатите на бежанците от кантората „Slater & Gordon“.

Спечелената компенсация ще бъде разпределена между потърпевшите, като ще се вземат предвид продължителността на техния престой в центровете и нараняванията, които са претърпели.

Много от бежанците прекараха години в лагерите, надявайки се в крайна сметка да бъдат изпратени в Австралия. Появиха се доклади за системно малтретиране на деца, което стана причина за обществено недоволство. През месец август 2016 година някои от мигрантите пък бяха обвинени, че сами са се наранили и са лъгали за насилие, за да бъдат изпратени на австралийска земя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: