Отидете към основна версия

5 368 20

Гърция към Македония: Сменете си името и ще ви подкрепим!

  • гърция-
  • македония-
  • име-
  • никос кодзиас-
  • нато

Гръцкият външен министър намекна, че Македония трябва да смени името си, за да влезе в НАТО

Снимка: БТА/ AP

Гърция ще подкрепи Македония в усилията й да се присъедини към международни организации, но само ако бъде решен въпросът с името, съобщи македонското издание „24 Вести“.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас изрази готовността на Атина да не блокира опитите на Скопие да се присъедини към северноатлантическия алианс НАТО.

Условието за това обаче е да бъде намерено решение за спора за името, подчерта гръцкият дипломат в рамките на среща с новия външен министър на Македония Никола Димитров.

На свой ред Димитров заяви, че основната му цел е да получи подкрепата на гръцкото правителство и обществеността, за да може Македония да погледне към Европейския съюз и НАТО.

Македонският външен министър подчерта на срещата с гръцкия си колега, че Македония е фокусирана само върху границите, които има.

Преди дни външният министър на Македония обяви, че страната обмисля възможността да смени името си, за да спечели доверието на Атина, която до този момент блокираше опитите на македонците да влязат в НАТО.

Гръцките власти смятат, че името обуславя териториална претенция към северната гръцка провинция, която носи същото име. В опит да умилостивят Гърция македонските власти ще обсъдят промяна на името на страната, заяви външният министър Никола Димитров пред високопоставени служители в Брюксел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: