Отидете към основна версия

7 164 2

В Италия искат извънредно положение заради жегите

  • италия-
  • жега-
  • лято-
  • извънредно положение

Жегите станаха причина за възникването на голям брой пожари, каквито все още бушуват в южните райони на Апенините

Снимки: БТА/АР

Десет най-пострадали от горещините области в Италия, включително Сицилия и остров Сардиния, поискаха централните власти да обявят извънредно положение.

Заради трайно установилото се горещо време и липсата на валежи равнището на реките и езерата, в това число река По и езерото Гарда, е спаднало до критично ниски стойности.

Властите в столичната област Лацио съобщиха, че временно се преустановява черпенето на вода от езерото Брачано, на което разчитат за водоснабдяването си квартали на Рим.



Ако до 28 юли не се намери алтернативно решение, 1.5 милиона души в столицата може да се окажат без питейна вода, съобщи RAI.

Столичните власти обмислят въвеждането на режим на водата, при който ползването да се ограничи до 8 часа на ден. Според националната асоциация на селскостопанските производители щетите за аграрният отрасъл това лято ще възлизат на 2 милиарда евро.

Жегите станаха причина за възникването на голям брой пожари, каквито все още бушуват в южните райони на Апенините.

Според прогнозите в Северна Италия се очакват дъжд и гръмотевични бури, но синоптиците не смятат, че това ще промени съществено ситуацията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: