Отидете към основна версия

1 952 8

НАСА иска да произвежда кислород на Марс

  • наса-
  • марс-
  • кислород-
  • мисия-
  • космос

Учените работят по въпроса от 2014 година насам

Снимка: NASA

Кацането на Марс е един от най-амбициозните проекти, пред които са изправени учените и астронавтите. Реализацията му зависи от решаването на редица проблеми, отбелязват от научния сайт "Мегавселена". На първо място е нужно да се създаде космическия кораб способен да носи достатъчно материали, храна, вода и пр. за екипажа. Вече е ясно, че преди евентуален полет към Марс трябва да се изгради и лунна станция, която да служи като междинна база за полета,

От друга страна, освен да стигнат до Марс, астронавтите трябва да могат и да оцелеят на планетата, при това за по-продължителен период. Идеята е да се изгради човешка колония на Марс, която да е постоянно действаща.

Подобно нещо ще изисква най-вече намирането на сигурен източник на кислород, за да се пресъздаде земната атмосфера. Именно това стои в основата на следващата мисия на НАСА до Червената планета, при която ще се експериментира генерирането на кислород от атмосферата на Марс.

Знае се, че слоят на атмосферата на Марс е по-тънък от земния. Атмосферата на Марс се състои основно от въглероден двуокис – над 95%, а също така азот – 2.7%, аргон – 1.6% и едва 0.13% кислород. За сравнение земната атмосфера се състои от 78% азот и 21% кислород.

Въпросът е ще може ли от атмосферата на Марс да се извлече кислород? От НАСА работят по този проблем от 2014 г., когато започна изграждането на роувъра за мисията до Марс през 2020 г. Проектът предвижда да бъдат доставени някои микроорганизми на Червената планета – някои бактерии, които да използват марсианска почва за енергия и да се провери дали могат да произвеждат кислород. Той ще бъде използван не само за дишане от екипажите, но на негова база ще се произвежда и горивото за обратен полет до Земята.

Това днес може и да звучи като научна фантастика, но лабораторни експерименти показват, че е възможно. Крайното доказателство за това дали може или не може да се произведе кислород на Марс трябва да бъде намерено от мисията "Марс 2020".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • SpaceX ще колонизира Марс

    Американската компания SpaceX възнамерява да започне програма за колонизация на Марс през 2024 година, предаде ТАСС. Това обяви основателят на компани ...
    29.09.2017
    2 113
    9