Отидете към основна версия

1 917 5

Опозицията предлага "мек" Брекзит

  • великобритания-
  • брекзит-
  • ес-
  • лейбъристка партия-
  • джереми корбин

Британската Лейбъристка партия ще предложи алтернативен развод с Европа

Снимки: БТА/АР

Основната британска опозиционна формация - Лейбъристката партия - обявява промяна в политиката, която открива възможност Великобритания да остане в единния европейски пазар и митническия съюз няколко години като част от "мек" Брекзит, обяви говорител на партията, цитиран от Reuters.

Партията ще предложи същите "основни условия" като сегашните отношения на Лондон с ЕС да се запазят в течение на преходен период след Брекзита през 2019 г., а след това - всички опции да бъдат отворени, каза говорителят.

Коментарите му се появиха след публикация в британския в. The Guardian, в която министърът за Брекзита в правителството в сянка на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър подкрепи "продължаване на членството в единния пазар на ЕС след излизането от ЕС през март 2019 г.", което ще превърне лейбъристите в партията на "мекия Брекзит" и ще осигури по-безболезнени икономически последици.

Партията на Джереми Корбин ще "остави отворена също опцията Обединеното кралство да остане член на митническия съюз и на единния пазар за постоянно, и след края на преходния период", посочва вестникът.

Дългосрочно споразумение обаче може да се обмисли само ако едно лейбъристко правителство убеди преди това останалата част от ЕС "да приеме специална сделка за имиграцията и промени в правилата за свободното движение".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: