Отидете към основна версия

1 331 3

Глобалното затопляне удря по кафето

  • глобално затопляне-
  • кафе-
  • амазонка-
  • пчели

Производството на кафе в Латинска Америка е застрашено от промените в климата

Снимки: Shutterstock

Климатичните промени застрашават най-благоприятните за отглеждане на кафе латиноамерикански райони, според публикувано тази седмица изследване, което предупреждава, че производството на семена може да спадне с 90 процента до 2050 година, съобщи Reuters.

В проучването се посочва, че най-застрашени са висококачествените кафеени култури. Кафето арабика не може да устои дори на най-слабите промени в температурата, влажността и слънчевата светлина.

Кафето робуста, отглеждано предимно в Африка и използвано предимно за разтворимо кафе, е малко по-устойчиво.

Това е първото изследване, което показва как двата фактора вероятно ще претърпят промени заради глобалното затопляне по такъв начин, че производителите на кафе ще бъдат тежко засегнати, допълни той.

При проучването учените установили промени в разпределението на кафето арабика в Латинска Америка сред 39-те вида пчели, които опрашват. Те правят заключението, че увеличаването на температурата с над 2 градуса до 2050 година ще намали производството на семена с между 73 и 88 процента на местата, които днес са най-добре познати с производството си на кафе.

Намаляването на популацията на пчелите между 8 и 18 процента също ще допринесе за спада.
Най-големи загуби за производството се очакват в Хондурас, Никарагуа и Венецуела.

Изследването също така подчертава значението на тропическите гори за пчелите.

Близо 91% от плодородните земи на Латинска Америка за производство на кафе се намират на по-малко от 1,9 километра от джунглата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини