Отидете към основна версия

1 Октомври, 2017 20:03, обновена 1 Октомври, 2017 20:03 3 540 12

Кръв и насилие, но и над 50% избирателна активност в Каталуния (ВИДЕО)

  • каталуния-
  • сблъсъци-
  • референдум-
  • независимост-
  • барселона

Близо 500 души са ранени при сблъсъци покрай референдума за независимост

Снимки: БТА/АР

Над 460 души са били ранени при сблъсъците, съпътсващи провеждането на референдума за независимост на Каталуния. Това съобщи кметът на Барселона Ада Колау чрез публикация в социалните мрежи.

"Като кмет на Барселона настоявам за незабавно прекратяване на полицейските атаки срещу беззащитното население", апелира Колау.

Двама граждани са в болница в тежко състояние, а ранените полицаи пък са най-малко 12.

Прессекретарят на Каталонската регионална автономия Жорди Турул информира, че избирателната активност на референдума за независимост на областта е преминала котата от 50%.

Проектозаконът на местното правителство гласи, че няма минимален праг за референдума, легитимността на плебисцита зависи от избирателната активност.

Президентът на Каталонската автономия в Испания Карлес Пучдемон пък обвини испанските власти, че използват „неоправдано и безотговорно“ насилие в опитите си да провалят референдума за независимост.

„Палките, гумените куршуми и насилието показват ужасяващия външен образ на Испания. Неоправданото и безотговорно насилие на испанската държава днес не само, че не успя да спре желанието на каталонците да гласуват, но и им помогна да разсеят съмненията, които трябва да решим днес", заяви Пучдемон.

В испанската столица Мадрид пък се проведе демонстрация срещу референдума с участието на стотици хора. Те се събраха на един от централните площади в града - "Пласа майор", развявайки испански знамена и скандирайки лозунги от рода на "Няма да ни измамят, Каталуния е Испания", "Да живее Гражданската гвардия", "Няма да победят единна Испания" и т.н.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: