Отидете към основна версия

2 828 13

Зоран Заев: С България не сме само приятели

  • зоран заев-
  • българия-
  • приятели-
  • съюзници-
  • македония

Предадох изолирана Македония в името на европейска Македония, заяви Заев

Снимка: БТА

С България станахме не само приятели, но и съюзници. Това заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев, който подчерта, че страната му се е превърнала в приятел на всички в региона.

„Буквално в периода 7-8 години назад имаше големи кавги с всичките ни пет съседи. С Албания и Косово днес работим отлично. Със Сърбия напредваме всеки ден все повече и повече. С България станахме не само приятели, но и съюзници. С Гърция градим огромно приятелство. Останал е един политически проблем, който ще решим”, обяви Заев в интервю за Би Ти Ви, визирайки спора с Атина за името на страната.

Той подчерта, че Македония има столетна собствена история, но правото на самоопределение е демократично и универсално за всеки един гражданин. Затова и няма опасност човек да остане без работа или да отиде в затвора, ако се обяви за българин, категоричен беше Заев.

„Вярвам, че гърците омекнаха в позициите си. Доказахме с Бойко Борисов, че не ни трябва трета страна, която да ни притиска. Лидерите могат да стигнат до решение, което да е добро за гражданите. Няма договор, в който само едната страна да отстъпи”, коментира македонският премиер.

Заев отговори и на твърденията, че е предал родината си с подписването на Договора за добросъседство: „Предадох изолираната Македония в името на европейска Македония. Това е един договор, какъвто всички модерни държави сключват”. По думите му падналата от власт ВМРО-ДПМНЕ иска референдум преди ратификацията на договора и го критикува… макар именно по нейно време той да е бил подготвен: „Аз работих по него месец”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: