Отидете към основна версия

1 533 1

133% скочил добивът на опиум в Афганистан

  • афганистан-
  • опиум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

133% е скочил добивът на опиум в Афганистан през 2011 г., достигайки 1,4 млрд. долара, съобщава АП.
Агенцията цитира доклад на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността. По този начин този нелегален сектор от местната икономика достига до 9% от БВП на Афганистан.
Експерти отбелязват, че ръстът се дължи и на факта, че миналата година насажденията бяха поразени от болест, която свали добивите. Тогава се появиха спекулации, че САЩ са използвали биологично оръжие, за да се справят с напаста.  
„Опиумът представлява значителна част от афганистанската икономика, стимулира корупцията в страната и носи значителни приходи на бунтовниците", заявил изпълнителният директор на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността Юрий Федотов.
Основната причина афганистанските фермери да се заемат с незаконната дейност е високата цена и липсата на друго препитание.
Миналата година печалбите от отглеждане на опиумен мак в Афганистан са били 11 пъти по-високи в сравнение с отглеждането на пшеница, посочва ООН в доклада.
Увеличаването на производството на опиум е много лоша новина за силите на НАТО в Афганистан, които се опитват да стабилизират страната, която вече над десет години е в гражданска война.
Почти 80 на сто от производството на дрогата в страната е съсредоточено в южните провинции, включително Хелманд и Кандахар, където влиянието на талибаните е най-силно. Според експерти по тероризъм това е още един знак за пряката връзка между опиума и бунтовниците.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Желязната лейди на Афганистан

    Тя е първата жена – депутат в парламента на Афганистан. Фавзия Кофи е нещо повече от смела дама, впуснала се в политиката напук на общественит ...
    20.02.2012
    1 761
    0
  • Балканският път доставя хероин в Европа

    Афганистан и останалите азиатски държави са основен доставчик на наркотиците в Западна Европа. Основен канал за тяхното транспортиране си остава до ...
    22.01.2012
    1 835
    1