Last news in Fakti

22 Януари, 2012 15:26 1 774 1

Балканският път доставя хероин в Европа

  • хероин-
  • афганистан
Балканският път доставя хероин в Европа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Афганистан и останалите азиатски държави са основен доставчик на наркотиците в Западна Европа. Основен канал за тяхното транспортиране си остава добре познатия маршрут на „Балканския път“ - през Турция, нейните съседи на Балканите и оттам в Централна Европа.

Преди време трафикантите на дрога използваха предимно северният балкански коридор за трафик на хероин - от Афганистан, през Турция, България, оттам през Сърбия или Румъния, за да се влезе в Унгария.
Последните изследвания обаче показват, че мафиотите през последните месеци все по-често се ориентират към южния маршрут: от Турция през Гърция, Македония и Албания, за да се стигне до Италия. Това направление се използва предимно, когато трябва да се прехвърли кокаин.

Страните от Балканите си сътрудничат все повече в  борбата срещу наркотрафика, въпреки че борбата е трудна, защото зад каналите за дрога стоят тясно свързани мощни престъпни мрежи от Южна Америка, Афганистан и Западна Европа.
Все пак има надежда за справяне с проблема, защото силите за сигурност и официалните власти все още не са използвали всички възможности, се казва в анализа на ООН.

Според документа  националните и регионалните инициативи са добре дошли, но е необходимо още по-тясно трансгранично сътрудничество.  Борбата срещу наркотрафика трябва да се подсили и на национално ниво, защото тя представлява доходоносен бизнес за местните престъпници, с които обикновено си сътрудничат и хората от диаспората и по-специално, когато става въпрос за разпространението на хероин и кокаин.

На Балканите най-известна е албанската мафия, която се специализира в търговията с хероин в страните от региона и Западна Европа. Тя си сътрудничи с придобилата мрачна слава в Европа италианска "Ндрагета", но и с наркокартели от Турция, Черна гора и Русия.

В страните от Кавказ особена роля играят кюрдите. Те използват факта, че диаспората е пръсната из държавите в Близкия и Средния изток, за да организират ефективни мрежи за трафик на хероин от Афганистан, Иран, Ирак за Стария континент.

Латинска Америка остава основен дистрибутор на кокаин за Европа, като трафикантите използват най-различни методи за пренасянето на дрогата до Европа.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВАЛА

    0 0 Отговор
    ЕВАЛА МИТНИЦА
    ЕВАЛА ПОЛИЦИЯ
    http://www.youtube.com/watch?v=_G_qogcNHYI&feature=related