Отидете към основна версия

1 633 8

Надежда за мир изгря над Корейския полуостров

  • северна корея-
  • южна корея-
  • мун дже-ин-
  • корейски полуостров-
  • ким чен-ун-
  • пьончан

Южнокорейският президент изрази готовност за среща на върха със севернокорейския лидер, ако това помогне за решаването на ядрения проблем

Снимки: БТА/АР

Южнокорейският президент Мун Дже-ин изрази готовност за среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, при условие че това ще помогне за решаването на проблема с ядрената програма на Пхенян, съобщи ТАСС.

"При подходящи условия аз мога да участвам по всяко време в среща на върха", заяви Мун Дже-ин на втората си пресконференция от идването си на власт през май. "Но това няма да бъде среща заради самата среща. За да може да се състои среща на върха, трябва да бъдат събрани подходящите условия и да бъдат гарантирани известни резултати", посочи той.

Освобождаването на Корейския полуостров от ядрени оръжия е "пътят към мира и наша цел", увери южнокорейският президент, ден след първия кръг от диалога за нормализация на отношенията между Сеул и Пхенян.

"Денуклеаризацията на Корейския полуостров, за която в миналото се договориха двете Кореи, е наша основна позиция, от която никога няма да се откажем", увери той.

Мун Дже-ин заяви също, че Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан и участието в тях на севернокорейска делегация трябва да станат поврат към възстановяването на отношенията между Юга и Севера, както и към установяване на мир на Корейския полуостров, съобщи ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: