Отидете към основна версия

6 554 17

Затвор за словосъчетанието „полски лагери на смъртта”

  • полша-
  • лагери-
  • закон
Снимка: Shutterstock

Сеймът – долната камара на полския парламент, одобри законопроект, който предвижда ефективна присъда за обида на полската нация, в случай, че нацистките концлагери на окупираните полски земи по време на Втората световна война бъдат наричани "полските лагери на смъртта".

През последните години под „полски лагери на смъртта” се има предвид Аушвиц и други нацистки лагери. Изразът често се ползва от световните медии и Варшава реагираше остро. Медиите се съобразяват с чувствителността на Полша и са забранили използването на словосъчетанието. Въпреки това изразът се прокрадва дори в изказвания на политици. Сред тях е и експрезидента на САЩ Барак Обама, който през 2012 г. също го произнесе.

Безпокойството на поляците е, че по-младото поколение може да си направи извода, че Полша е свързана по някакъв начин с управлението на лагерите.

До 3 години лишаване от свобода предвижда новият закон, който трябва да бъде одобрен от Сената и президента на Полша. Според анализатори, обаче той ще е трудно приложим извън границите на страната, а вътре по-скоро ще има „сдържащ ефект” по време на разгорещени дебати на историческа тема. Терминът ще може да се използва в научни документи се посочва още в нормативния акт.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини