Last news in Fakti

27 Януари, 2018 10:07 6 546 17

Затвор за словосъчетанието „полски лагери на смъртта”

  • полша-
  • лагери-
  • закон
Затвор за словосъчетанието „полски лагери на смъртта” - 1
Снимка: Shutterstock

Сеймът – долната камара на полския парламент, одобри законопроект, който предвижда ефективна присъда за обида на полската нация, в случай, че нацистките концлагери на окупираните полски земи по време на Втората световна война бъдат наричани "полските лагери на смъртта".

През последните години под „полски лагери на смъртта” се има предвид Аушвиц и други нацистки лагери. Изразът често се ползва от световните медии и Варшава реагираше остро. Медиите се съобразяват с чувствителността на Полша и са забранили използването на словосъчетанието. Въпреки това изразът се прокрадва дори в изказвания на политици. Сред тях е и експрезидента на САЩ Барак Обама, който през 2012 г. също го произнесе.

Безпокойството на поляците е, че по-младото поколение може да си направи извода, че Полша е свързана по някакъв начин с управлението на лагерите.

До 3 години лишаване от свобода предвижда новият закон, който трябва да бъде одобрен от Сената и президента на Полша. Според анализатори, обаче той ще е трудно приложим извън границите на страната, а вътре по-скоро ще има „сдържащ ефект” по време на разгорещени дебати на историческа тема. Терминът ще може да се използва в научни документи се посочва още в нормативния акт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    30 11 Отговор
    Ама разбирасе че поляците се подложиха на германците като си мислеха че в тези лагери нацистите ще готвят предимно руснаци! и украинците също се объркаха като поляците.С тези лагери са убивани основно полски евреи а не поляци и къде е полската съпротива през това време?
  • 2 Справедлив

    31 8 Отговор
    Поляците да не се правят на ущипани,защото лично пан Баржевски е препоръчвал на фашистите къде да се направят лагерите. Даже е имало процент за полската държавна каса от свалените златни зъби и украшения в концлагерите. Да не говорим,че даже фашистите са се отвръщавали от поляците и украинските бандеровци и тяхната жестокост към концлагеристите. Айде да не се правят на светена вода..

    Коментиран от #10

  • 3 pompev

    12 11 Отговор
    Естествено че не са били лагери на смъртта, пише го на входа "Аrbeite macht frei",това че много са умрели от тиф И други болести,а накрая дори от недояждане е различнo
  • 4 pompev

    9 31 Отговор
    Само че лъжите на червената армия И комунистите край нямат, цялата история фалшифицирана за 2та СВ
  • 5 Кики

    5 18 Отговор
    Поляците имат право да недоволстват, защото това са нацистки лагери на смъртта, а не полски.

    Коментиран от #6

  • 6 Бесен Язовец

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кики":

    Недоволстват сега, обаче когато бяха в играта бяха доста усложливи!

    Коментиран от #8

  • 7 Учуден

    15 3 Отговор
    Преди да ги натисне Хитлер ТЕ,поляците мечтаеха заедно с германците да стигнат до Урал...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Барчо

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Тук съм абсолютно съгласен с теб. Поляците, но най-вече бандеровци са стигали до такива висоти на съдизма при убийствата на неукраинците, че такива като Менгеле са и завиждали за бруталността. А сега да не се правят, все едно не е било и чак да се обиждат като се назовава истината на глас.

    Коментиран от #17

  • 11 Гру

    8 3 Отговор
    Имало е лагери, но през Първата св. война - над 200 000 пленени руски войници са умрели в тях-в лагери-в Полша.
  • 12 гошко

    3 1 Отговор
    Та така с полските лагери на смъртта.
  • 13 аве фюрер

    5 1 Отговор
    Ще ми осъдят грездея на кукув ден , те щот поляците са цвете и вода не напита .
  • 14 Патриот

    7 1 Отговор
    Тук пише "работат прави свобада" от бледите спомени по немски език в средното училище.
    Аз си помислих, че става дума за словосъчетанието "долу ГЕРБ".
  • 15 Мечо

    3 0 Отговор
    Според мен пише буквално : работата те прави свободен

    Коментиран от #16

  • 16 555

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мечо":

    Тея от ГЕРБ хич не са свободни значи ...щото не работят горките
  • 17 хьхь

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Барчо":

    И двамата сте за затвора. Но като русофилски тролове, може да предпочетете и в лагерче в Колима пред полски затвор.
    Малко факти за тези които са прочели лъжите ви:
    Полска съпротива е имало срещу германците, но са били няколко различни групи, и не са били под общо командване, дори си съперничат, а евреите в Полша също са имали съпротивително движение, и не са се обичали много с поляците, но много поляци са помагали. Поляк е първият който изнася истината за концлагерите, след като успява да избяга от един такъв. Англичаните тогава отказали да повярват, прекалено страшно било за да е вярно.
    Бандеровците са украинско националистическо движение, което е воювало жестоко с поляците, и недолюбвало евреите, но лидерите му са били изпратени в концлагери.
    През втората световна война бандеровците се бият както срещу германците, така и срещу съветската армия, срещу унгарската армия, и срещу полските въстаници. Но много от лекарите и фелдшерите в техните бойни подразделения са евреи.