Отидете към основна версия

2 198 6

Защитата: Касапинът от Париж и Брюксел е невинен (СНИМКИ)

  • салах абдеслам-
  • ислямска държава-
  • атентат-
  • париж-
  • брюксел

Адвокатите на Салах Абдеслам го обявиха за невинен и оспориха делото по процедура

Снимки: БТА/АР

Защитникът на Салах Абдеслам по делото в Брюксел поиска от съда да обяви подсъдимия за невинен и оспори по процедура разследването.

Адвокат Свен Мари заяви, че делото е пълно с дописки от медиите, но въпреки обществения натиск, съдът е редно да реши по убеждение. По неговите думи най-добрият удар срещу "Ислямска държава" (ИД) би бил постановяването на справедлива присъда.

Мари коментира, че би било по-редно Абдеслам първо да бъде съден във Франция за атентатите в Париж от ноември 2015 г., в които бе единственият оцелял терорист. Защитникът оспори и оценката на престрелката с полицията в Брюксел от март 2016 г. като терористични действия.

По-рано защитата на Суфиян Аяри, другия подсъдим в делото в Брюксел, посочи, че клиентът му и Абдеслам очевидно не са шахиди. Той отбеляза, че подсъдимите са избягали от засадата на полицията, без да стрелят и без да се взривяват - следователно не са искали да умрат.

Защитникът поясни, че шахидите са терористи, решени да дадат живота си в защита на своите убеждения.

С днешното заседание се очаква делото в Брюксел да приключи на първа инстанция. Прокуратурата поиска затвор от 20 години за подсъдимите. Във Франция, където е задържан, Абдеслам предстои да се яви по делото за атентатите в Париж, за които отговорност пое ИД.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Абдеслам се защити с мълчание

    Салах Абдеслам днес беше изправен пред съда в Брюксел, съобщи France 24. Абделсам е последният заподозрян за организирането на терористичните атент ...
    05.02.2018
    1 972
    11
  • Салах Абдеслам не успял да се взриви в Париж

    Салах Абдеслам не е успял да активира своя колан с експлозиви по време на атентатите в Париж, съобщи RTL.fr. Абдеслам е единственият оцелял от теро ...
    26.01.2017
    1 352
    0
  • Френски съд веднага обвини Абделсам

    Основният заподозрян за организатор на атентатите в Париж Салах Абдеслам бе изправен пред френски съд, часове след като бе екстрадиран от Белгия във Ф ...
    27.04.2016
    1 083
    0
Новини по държави: