Отидете към основна версия

4 674 13

Версиите за авиокатастрофата до Москва (ВИДЕО)

  • самолет-
  • москва-
  • орск
Снимка: АР/БТА

Няколко са версиите за авиокатастрофата на пътническия самолет АН-148 на „Саратовските авиолии”, който излетя от московското летище „Домодедово”, но не достигна крайната си точка – град Орск в Оренбурска област. Първата версия са влошени метеорологични условия. Втората е човешка грешка, а третата – техническото състояние на машината. „Съществуват и други варианти, които може да са довели то трагичния край”, каза Светлана Петренко от Следствения комитет на Руската Федерация. По думите на очевидец машината е летяла под наклон и малко преди да падне се е чул шум. Синоптици от Оренбурска област заявяват, че метеорологичните условия в района са сложни, но не биха могли да доведат до катастрофа. Според тях времето позволява да се изпълняват както излитания, така и кацания.

Следствените действия се провеждат в три руски региона – Московски, Оренбурски и Саратовски. „Следователите разпитват техническия персонал на летище „Домодедово”, който е извършил прегледа преди полета. Същото се извърша и със служителите на диспечерската служба на летището”, допълва Петренко. Сертификатът за техническа годност на машината е изтичал на 1 юни 2018 г. Черните кутии са намерени и по първоначален оглед едната е в нормално състояние.

На борда на самолета е имало 71 пътници, в това число и 6-членен екипаж. Всички те са загинали. Сред жертвите има три деца и трима чужденци от Азербайджан, Казахстан и Швейцария. Най-малкото дете е на 5 години.

Самолет на Министерството на извънредните ситуации ще подсигури доставката на ДНК пробите дадени от роднини, с които да може да се идентифицират жертвите. На летището в Москва, както и на това в Орск дежурят допълнителни екипи за вземане на проби. В Орск е изпратена и допълнителна група от психолози.

Роднините на загиналите ще получат обезщетение в размер на 1 млн. рубли (14 000 EUR).

Понеделник – 12 февруари, е обявен за ден на траур в Оренбурска област.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини