Отидете към основна версия

2 480 9

В САЩ започнаха да унищожават автомати

  • сащ-
  • оръжия-
  • автомати-
  • флорида-
  • протест-
  • стрелба

Протест в Щатите срещу бездействието на властите

Притежателите на автоматични и полуавтоматични пушки, както и пистолети, започнаха да унищожават оръжията си в САЩ, предадоха американските медии. С клипове и снимки в социалните мрежи те изразяват позицията, че въпреки вярата си във Втората поправка и правото си да притежават тези огнестрелни оръжия, те демонстративно се отказват от тях, за да няма повече трагични престрелки в училища.

Акцията се разпространява с хаштага #oneless (едно по-малко) и среща широка подкрепа – дни след фаталната стрелба във Флорида, при която бяха убити 17 души. Има и призиви към президента Доналд Тръмп и Конгреса да затегнат контрола при продажбата на оръжия, за да се избегнат нови кървави инциденти.

Скот Папалардо публикува видео, което за броени часове беше изгледано от стотици хиляди души. В него той казва, че е законен притежател на оръжие AR-15. Преди е бил питан защо държи подобно смъртоносно оръжие, а отговорът му е - „защото е много забавно да стреляш“. По думите му обаче такива оръжия не трябва да попадат в ръцете на деца и може би такива оръжия не са подходящи за днешното общество.

Малко по-късно американецът, притежател на автомат, разряза огнестрелното оръжие в знак на протест срещу използването му от цивилни и убийството на невинни деца. Стрелбата във Флорида стана повод на дневен ред отново да излезе въпросът за контрола при продажбата на пушки и пистолети. Полицаят Бен Дикман също последва примера на много свои сънародници и унищожи оръжието си. Униформеният заяви, че е можел да го продаде, но не го е направил, защото „никой не се нуждае“ от такъв автомат. Той каза, че службите повече не трябва да си затварят очите, за да пълнят джобовете си.

„Това, което ще направя, вероятно няма да спаси животи, но ви гарантирам, че няма и да струва животи”, казва Майкъл Мърфи, държейки същото оръжие, използвано от тийнейджъра Никълъс Круз в гимназия във Флорида, а именно - автомат AR-15. Вижте как Скот Папалардо разрязва автомата си:

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Лавров: САЩ искат да разделят Сирия

    „САЩ искат да разделят Сирия.“ Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Според Лавров САЩ насърчават сепарати ...
    21.02.2018
    3 137
    13
  • Тръмп затегна контрола над оръжията

    Американският президент Доналд Тръмп предприе важна стъпка в посока затягане контрола върху продажбата на оръжия в Съединените американски щати, съобщ ...
    21.02.2018
    2 053
    5
  • Стрелецът от Флорида имал 10 автомата

    Тийнейджърът, който уби седемнадесет души в училище във Флорида, се е снабдил с десет автомата в годината преди нападението, съобщи Си Ен Ен, позовава ...
    20.02.2018
    3 089
    9