21 Февруари, 2018 15:00 2 449 9

В САЩ започнаха да унищожават автомати

  • сащ-
  • оръжия-
  • автомати-
  • флорида-
  • протест-
  • стрелба

Протест в Щатите срещу бездействието на властите

Притежателите на автоматични и полуавтоматични пушки, както и пистолети, започнаха да унищожават оръжията си в САЩ, предадоха американските медии. С клипове и снимки в социалните мрежи те изразяват позицията, че въпреки вярата си във Втората поправка и правото си да притежават тези огнестрелни оръжия, те демонстративно се отказват от тях, за да няма повече трагични престрелки в училища.

Акцията се разпространява с хаштага #oneless (едно по-малко) и среща широка подкрепа – дни след фаталната стрелба във Флорида, при която бяха убити 17 души. Има и призиви към президента Доналд Тръмп и Конгреса да затегнат контрола при продажбата на оръжия, за да се избегнат нови кървави инциденти.

Скот Папалардо публикува видео, което за броени часове беше изгледано от стотици хиляди души. В него той казва, че е законен притежател на оръжие AR-15. Преди е бил питан защо държи подобно смъртоносно оръжие, а отговорът му е - „защото е много забавно да стреляш“. По думите му обаче такива оръжия не трябва да попадат в ръцете на деца и може би такива оръжия не са подходящи за днешното общество.

Малко по-късно американецът, притежател на автомат, разряза огнестрелното оръжие в знак на протест срещу използването му от цивилни и убийството на невинни деца. Стрелбата във Флорида стана повод на дневен ред отново да излезе въпросът за контрола при продажбата на пушки и пистолети. Полицаят Бен Дикман също последва примера на много свои сънародници и унищожи оръжието си. Униформеният заяви, че е можел да го продаде, но не го е направил, защото „никой не се нуждае“ от такъв автомат. Той каза, че службите повече не трябва да си затварят очите, за да пълнят джобовете си.

„Това, което ще направя, вероятно няма да спаси животи, но ви гарантирам, че няма и да струва животи”, казва Майкъл Мърфи, държейки същото оръжие, използвано от тийнейджъра Никълъс Круз в гимназия във Флорида, а именно - автомат AR-15. Вижте как Скот Папалардо разрязва автомата си:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоянов

    8 1 Отговор
    Ха ха това са зарибявки и неолибералите ги използват отдавна за да оберат оръжията на американците и постигат точно обратния ефект те се въоръжават още но това няма да го срещнете никъде в техните си медии.Това е стар техен мерак а защо само те си знаят страх ги от народната любов ли що ли ?
  • 2 Кcaniba

    10 4 Отговор
    проблемът не е вчастните държатели на оръжията!
    проблемът е глобален във фащ - производителите на оръжията!!!
    Те са олигархичнса система избираща и избиваща президенти, сенатори и т.н.!!!
    Чупене на пупкаласи е чист вид популизъм - избягване от реалният проблем - системата и корпорациите!!!
  • 3 Eee

    9 3 Отговор
    Те тия се избиват сами.Не им трябва на никой да ги напада.
  • 4 Манев

    7 0 Отговор
    Унищожават пистолетите и автоматите, защото са си купили тежки картечници....
  • 5 НЯКОЙ СИ

    11 0 Отговор
    ДА БЕ...ДА.....
    РЕЖАТ СИ АВТОМАТИТЕ....
    НЕ ГИ РЕЖЕТЕ АМИ СИ ГИ ПОЧИСТВАЙТЕ И ПОДДЪРЖАЙТЕ РЕДОВНО,ЗАЩОТО АКО ВИ НАХЪЛТА КРАДЕЦ В КЪЩАТА ЩЕ СЕ ЧУДИТЕ И МАЕТЕ КАКВО ДА ПРАВИТЕ....
    И СИ КУПЕТЕ АК-47....
    ПО-СТАБИЛНО И НАДЕЖДНО ОРЪЖИЕ ОТ НЕГО НЯМА....
  • 6 ай стига бе

    0 1 Отговор
    а можеше просто да ги продадат на някой оръжеен магазин......да бъде въведена система за изкупуване на такива оръжия от частни собственици и после да ги използват в армията и полицията, а не да се унищожават, ама то акъл трябва.
  • 7 Барчо

    3 0 Отговор
    Даже няма да гледам тая глупост. Простотия до шия. Съвсем естествено е, че този който има намерение да убива, няма да си унищожи оръжието колкото пъти и да гледа милиони подобни клипове.
    До този извод са стигнали в НРБългария и огнестрелно оръжие можеше да ползват само военни и милиция. Оръжието беше собственост на държавата. Разрешено беше и ловното оръжие, но под извънредно строг контрол. В ловна дружина трудно влизаш и то трябва да гарантират за теб, а ако си склонен към издънка много лесно изхвърчаш.
  • 8 Владо Вр

    0 0 Отговор
    Еее, как може?! Нали тогава няма да се стрелят свободно и до насита! Властите, нарушавате правата на хората, бе. Давайте го по-либерално и демократично. По този начин се избива стреса!А може и революция да ви спретнем. Умната, ей!
  • 9 Slavic Vibes

    1 0 Отговор
    Някои хора просто са си изгубили ума. Сега не знаят какво ги чака, каква вълна от убийства, грабежи, взломове по домовете и какво ли още не. Който е голямо анти-гънерче, нека да напише Australia Gun Ban 1996. Същото се случи и в Англия около същата година, отнеха всички оръжия, и сега се ръгат на поразия в УК-то. В Бирмингам е едпидемия от наръгвания, гледайте епизода във VICE. Само Тексас и още 4-5 щата ще си оставят оръжията, но бързо ще ги издухат.