Отидете към основна версия

9 395 41

Руски наемник: В Сирия сме, за да може да отричат намеса

  • вагнер-
  • наемници-
  • намеса-
  • сирия-
  • русия-
  • сащ-
  • обстрел-
  • загинали

Разказ на един наемник

Снимка: БТА/ AP

Боят от 7 февруари между руски наемници и американски и подкрепяни от САЩ сили от международната коалиция край сирийския град Дейр ез-Зор продължава все повече да разбунва духовете на международната сцена. Според руски и американски медии международната коалиция, оглавявана от САЩ, нанесе координиран от авиация артилерийски удар по отряди, настъпващи към позициите на Сирийските демократични сили в района на град Дейр ез-Зор.

Според информациите, загиналите са основно от руската частна военна компания "Вагнер", като се посочват между 100 и 600 загинали. Досега Кремъл отричаше да има убити руснаци, но на 15 февруари говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че можело да има 5 убити руски граждани, които обаче не били военни. А на 20 февруари руското МВнР вече призна за десетки ранени, след като BBC излезе с информация относно броя на смъртните актове от болници в Русия на починали руски граждани в Сирия точно в периода около 7 февруари. По данни на Reuters ранените са докарани в болници в Москва, Подмосковието и Санкт Петербург. Източници на агенцията са съобщили за поне 20 ранени.

Междурвременно Радио "Свобода" публикува разговор с наемник от частите "Вагнер", участвал в боя на 7 февруари. От медията уточняват, че не могат да гарантират 100%, че човекът, с когото разговарят, е именно такъв, за какъвто се представя, съобщи "Актуално“.

На колко години сте? Кадрови военен ли сте или наемник? Как бихте описали професията си?

Под 30 години. Наемник. Уча, стрелям, опитвам се да не умра, получавам пари.

Как и кога попаднахте в Сирия?

Скучно, по граждански договор, много плащат.

Това първата ви командировка ли е в тази страна?

Не, не е първата.

Били ли сте на подготовка в Молкин (база, в която според многобройни източници тренират вагнеровците преди да отидат в Сирия)?

Не, ограничихме се с препоръки и медицинско изследване.

Били ли сте в Донбас?

Да, през 2014-2015 година, като инструктор, както и повечето от нашите, учих местните да воюват.

Разкажете за събитията от 7 февруари. Как се подготвяше настъплението?

Дословно: "Виждате ли ей там.... (обекта)? Отиваш там, поваляш 100-200, докладваш в щаба".

Наистина ли министерството на отбраната не е знаело за вашите планове?

Аз съм командир на отделението, поставят ми тактическа задача, и не искам да зная кой от московските ....(следва унищожително определение с хомосексуален подтекст) е знаел нещо.

Колко души трябваше да участват в операцията?

Не зная.

И колко от тях са руснаци?

Почти всички.

Обещаха ли ви прикритие с противовъздушна отбрана?

Никой не е обещавал прикритие, но местните имаха, докато стояхме на пункта за временна дислокация....

Как се развиваше настъплението ви? Кога нещо не тръгна както трябва?

Както се разви, така и деградира. Откриха огън от огнестрелно оръжие и миномети по основната група. Кошмарът започна, когато стихнахме на 400-500 метра от обекта, върху който трябваше да установим контрол. След обстрела започна да се смрачава и нямаше желаещи да продължат... С челниците е пълен кошмар... Но беше взето решение нападението да продължи. Половината от бойците тепърва идваха към мястото на боя, те трябваше да ни сменят, когато завземем обекта... изведнъж дойдоха хеликоптерите. Двойка... обстрелваха тези, които бяха най-близо до обекта.

Знаехте ли предварително какъв е този обект?

Какъв е обектът не зная, само зная, че е нефтопреработващ завод.

Смятате, че някой ви е предал? Кой?

Местните... (сравнение с животно) са могли да ни предадат, противникът знаеше, че ударната група няма ПВО.

Знаехте ли, че от другата страна има американски военни?

Не, смятахме, че тръгваме срещу поредните (пак отъждествяване с животни). Мисля, че и командването беше на същото мнение.

Какъв е броят на загиналите и ранените в този бой руснаци?

Убити са между 200-250, ранени приблизително толкова.

Трябва ли министерството на отбраната да признае загубите в редиците на "вангеровците"?

Защо? Това е идеята на "Вагнер", както у нас, така и в САЩ, както и в ... Уганда. В това е същността на "Вагнер - не се отчиташ и не признаваш нищо.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания