Отидете към основна версия

5 035 37

САЩ захапаха Турция за С-400

  • сащ-
  • с-400-
  • турция

Възможни са санкции срещу страната

САЩ призоваха Турция да се откаже от закупуването на американски ракетни системи С-400, съобщи „Хабертюрк“.

Информацията идва от анонимен източник във Вашингтон. Турция сключи споразумение с Русия за закупуване на системите през миналата година.

Официален американски представител е изразил опасения, че руските системи няма да паснат на оперативната съвместимост на НАТО. Той е заявил, че след приемането на новите закони от Конгреса, САЩ ще могат да наложат санкции срещу Турция.

„Ние искаме да помогнем на Турция да намери по-добра алтернатива, за да посрещне нуждите на противовъздушната си отбрана“, заявява американския представител.

Американски представители и преди са заявявали, че санкции срещу страната са възможни. Турският външен министър вече определи като „неприемлив“ езика на американската дипломация. Мевлют Чавушоглу припомни, че страната му е искала да купи системи от страни в НАТО, но там винаги е имало проблеми.

Отношенията между Турция и САЩ се обтегнаха през последните седмици. Причината е и неразбирателството на страните около силите в Сирия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ на война със C-400

    САЩ предупредиха Ирак, че страната може да я очакват последствия, ако закупи руски ракетни системи C-400, съобщи ABC. Това стана, след като руски п ...
    23.02.2018
    21 360
    81
Новини по държави: