Отидете към основна версия

24 662 130

Евродепутат: Разочарована съм, че България не изгони руски дипломати

  • евродепутат-
  • българия-
  • русия-
  • ребека хармс-
  • сергей скрипал-
  • зелените

България трябваше да е солидарна с британците

Снимка: Facebook

Евродепутатът от партията на Зелените Ребека Хармс изрази разочарование от факта, че България не е сред страните, които експулсират руски дипломати. Тя определи решението на 14 страни като „добра стъпка“ на солидарност към Обединеното кралство. Тя каза още, че не е изненада реакцията на Русия, която обяви, че няма да остави без последици тази стъпка.

„Очаквах Русия да реагира така, както винаги прави, но ако трябва да оценим тази реакция, бих казала, че за пореден път не Европейският съюз е този, който започна конфликта“, посочи тя в интервю за БНР. „Нашият натиск е в посока на това да искаме безпристрастно разследване, на което руснаците да дадат конструктивна подкрепа“, посочи тя.

„Аз съм разочарована от България и то откакто е поела ротационното председателство на ЕС. Тя трябваше да е в групата на страните, които работят по въпроса и да е солидарна с Обединеното кралство. По всяка вероятност има интереси. България, Малта и Кипър имат доста руски туристи и може би това е част от техните аргументи. Гърция и Австрия, например, винаги са поставяли под съмнение санкциите, свързани със събитията в Украйна. Може би има различни причини, но аз определено не харесвам това, защото, за да се постигне нещо по отношение на Русия, Европейският съюз трябва да е обединен, а не разединен. От доста време забелязвам, че президентът Путин е много добър в това да играе с европейците и да ги разединява. И всички трябва да имаме едно наум“, предупреди тя.

Според нея Германия трябва да се откаже от проекта „Северен поток 2“. „Не мога да ви кажа какво точно ще се случи, след случилото се в Солсбъри, трябва да се откажем от „Северен поток“ 2 или поне да го замразим. Както и че докато не се стигне до края на разследването, няма да правим бизнес, както обикновено“. Според Хармс, ако Ангела Меркел иска да защити санкциите, зад които стои лично, то тогава не може да продължи да е зад „Северен поток 2“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини