Отидете към основна версия

5 071 29

Путин е прагматик, а американците са агресивни

  • владимир путин-
  • русия-
  • сащ-
  • прагматик-
  • агресивни-
  • студена война-
  • дъг бандау

За Путин външната политика е просто бизнес

Снимка: БТА/ AP

Владимир Путин е прагматичен лидер, докато политиката на Вашингтон на международната сцена е агресивна. Такова мнение изрази Дъг Бандау, помощник в администрацията на бившия американски президент Роналд Рейгън. Коментарът му е направен на фона на кризата между Кремъл и западните страни.

След отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал на британска земя напрежението се увеличи още повече. Дясната ръка на бившия американски президент обаче смята, че няма да има нова Студена война, освен ако Вашингтон не предизвика конфронтация в райони, които Русия разглежда като жизненоважни, предаде The National Interest.

Дъг Бандау каза, че основната „съставка“ на Студената война липса – а именно идеологическата конкуренция и съревнование. Америка продължава да води агресивна външна политика, с която цели да преобрази света по свой образ. Примери за това са намесите в Ирак, Афганистан, Либия и Сирия. На другия полюс обаче е Владимир Путин, който е разбрал уроците от разпадането на Съветския съюз.

Путин не е комунист, а по-скоро прагматичен авторитарен лидер. Най-големите притеснения на неговото управление са задържането на контрола, запазването на границите и отстояването интересите на Русия. Путин се интересува от света само дотолкова, доколкото засяга Русия. Външната политика на Кремъл е по-консервативна, макар и не пацифистка.

Дъг Бандау посочва, че американската външна политика е отявлено милитаристична. САЩ възприемат разширяването на НАТО до границите на Русия като естествено развитие на американското глобално господство. Руснаците смятат, че Западът е нарушил ангажимента си да не разширява алианса на изток. Путин желае да попречи на НАТО да включи в съюза Грузия и Украйна.

От перспективата на Владимир Путин външната политика на Русия е само бизнес, в нея няма нищо лично. Като бивш агент на КГБ Путин е решен да засили руската вътрешна власт и международната позиция на страната. Дъг Бандау смята също така, че светът вече не е биполярен, визирайки САЩ и СССР. Китай и Европейският съюз се радват на икономически растеж и сила.

Съветникът на бившия президент Рейгън посочва също така, че няма съществени конфликти в момента между Вашингтон и Москва. Няма спорни територии, нито жизненоважни региони, окупирани от вражеската страна. Нито една нация няма интерес да завладее другата. Американците обаче поддържат агресивна политика, пример за което е и ситуацията в Сирия. Вашингтон реагира гневно на руското военно участие в Сирия, макар от десетилетия да се намесва във вътрешните дела на други страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Путин: ДАЕШ са напълно разгромени

    Терористичната групировка „Ислямска държава“ е напълно разгромена в Сирия, но си остава международна заплаха. Това заяви руският президент ...
    04.04.2018
    2 413
    6
  • В Русия арестуваха украински шпиони

    Руските власти арестуваха пенсионери, заради шпионаж, съобщи „Московский комсомолец“. Полицията е извършила специална акция в Екатерини ...
    03.04.2018
    2 665
    5