Last news in Fakti

3 Април, 2018 10:45 5 070 29

Путин е прагматик, а американците са агресивни

  • владимир путин-
  • русия-
  • сащ-
  • прагматик-
  • агресивни-
  • студена война-
  • дъг бандау

За Путин външната политика е просто бизнес

Путин е прагматик, а американците са агресивни - 1
Снимка: БТА/ AP

Владимир Путин е прагматичен лидер, докато политиката на Вашингтон на международната сцена е агресивна. Такова мнение изрази Дъг Бандау, помощник в администрацията на бившия американски президент Роналд Рейгън. Коментарът му е направен на фона на кризата между Кремъл и западните страни.

След отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал на британска земя напрежението се увеличи още повече. Дясната ръка на бившия американски президент обаче смята, че няма да има нова Студена война, освен ако Вашингтон не предизвика конфронтация в райони, които Русия разглежда като жизненоважни, предаде The National Interest.

Дъг Бандау каза, че основната „съставка“ на Студената война липса – а именно идеологическата конкуренция и съревнование. Америка продължава да води агресивна външна политика, с която цели да преобрази света по свой образ. Примери за това са намесите в Ирак, Афганистан, Либия и Сирия. На другия полюс обаче е Владимир Путин, който е разбрал уроците от разпадането на Съветския съюз.

Путин не е комунист, а по-скоро прагматичен авторитарен лидер. Най-големите притеснения на неговото управление са задържането на контрола, запазването на границите и отстояването интересите на Русия. Путин се интересува от света само дотолкова, доколкото засяга Русия. Външната политика на Кремъл е по-консервативна, макар и не пацифистка.

Дъг Бандау посочва, че американската външна политика е отявлено милитаристична. САЩ възприемат разширяването на НАТО до границите на Русия като естествено развитие на американското глобално господство. Руснаците смятат, че Западът е нарушил ангажимента си да не разширява алианса на изток. Путин желае да попречи на НАТО да включи в съюза Грузия и Украйна.

От перспективата на Владимир Путин външната политика на Русия е само бизнес, в нея няма нищо лично. Като бивш агент на КГБ Путин е решен да засили руската вътрешна власт и международната позиция на страната. Дъг Бандау смята също така, че светът вече не е биполярен, визирайки САЩ и СССР. Китай и Европейският съюз се радват на икономически растеж и сила.

Съветникът на бившия президент Рейгън посочва също така, че няма съществени конфликти в момента между Вашингтон и Москва. Няма спорни територии, нито жизненоважни региони, окупирани от вражеската страна. Нито една нация няма интерес да завладее другата. Американците обаче поддържат агресивна политика, пример за което е и ситуацията в Сирия. Вашингтон реагира гневно на руското военно участие в Сирия, макар от десетилетия да се намесва във вътрешните дела на други страни.

Путин е прагматик, а американците са агресивни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танас

    71 5 Отговор
    Точно и ясно.
  • 2 анонимен

    12 103 Отговор
    другаря Путин създава размирици в цяла Европа с цел присъединяване на държави насилствено в Евразийския съюз. Американците вътворяват мир и прогрес с цел стимулиране на местните икономики както и създаване на нови работни места с внедряването на корпорации.

    Коментиран от #21

  • 3 А стига бе

    67 6 Отговор
    Айде сега сорослидите и съветника на Рейгън ще го обявят за русофил и путинист...-очаквайте включване...
  • 4 бббббб

    56 5 Отговор
    Нали Путин беше агресивния ?!?!? Публикувано във факти.бг: Американците обаче поддържат агресивна политика
  • 5 BILL

    8 61 Отговор
    Ако беше прагматик щеше да си развива държавата, както прави неговия китайски колега.Нямаше да се опитва да е контра на целия свят.
  • 6 ЗайоБайо

    59 7 Отговор
    Брей, и това от американец! Имало и мислещи оттатък!
    А на баснописците, че Путин бил агресивен и не се грижел за държавата си препоръчвам повечко четене.
  • 7 Kcaniba

    34 5 Отговор
    шорошнята освен че е куха, изглежда е и замъглена от "новичока".
  • 8 Пеньо

    4 43 Отговор
    Тръмп е милитарист, а Путин е касапин. Пасват си!

    Коментиран от #17

  • 9 мнение

    9 45 Отговор
    Щом за Путин външната политика е бизнес, с такава бизнес дипломация, ще ликвидира света. Не мога да се възхитя от бизнеса на Путин, т.е. заядливата и подривна външна политика, изпълнена с лъжи. В стремежа си да наложи имперския си примитивен манталитет, той всява бъркотия в целия свят, ръчкайки и арабите, които се пръснаха навсякъде в угода на Путин и навсякъде се държат нахално и неадекватно, пак в негова угода. Сигурно външната му политика е много прагматична, но все пак въпросът е за кого? Дали хората в империята живеят добре и са благодарни на Путин за живота си? И защо всички се стремят към независимост? Сигурно не е защото са доволни и щастливи. За резултати от изборите няма какво да говорим, всичко е ясно. Под строй и строг контрол. Поне знаем как става.
  • 10 реалист

    43 6 Отговор
    Много добра статия,отразяваща вярно и точно ситуацията.Много трезв анализ,при това написан от американец,нещо което много рядко се случва.
  • 11 Край масата

    8 23 Отговор
    До "А стига бе"
    Просто мнение. В една демократична държава е нормално да имаш различно мнение и да можеш да го изразиш.
    Какво стана с инакомислещите в Рашка...нищо не остана.
    Все още има в чужбина, ама и там с полоний, сталинчук и др и те ще свършат.

    Коментиран от #15

  • 12 гражданин

    8 24 Отговор
    Кгб бил прагматичен!Да др.Джамбазки такъв е бил някога като дете, а сега е агресор щото в Кгб така са го научили!И за да влезеш в редиците на Кгб и като А.Доган също значи си най-подходящия от други за да те приемат и обучат да лъжеш, крадеш, мамиш и да създаваш фалшиви новини!И после казват, че той е много хубав човек!Преди 89г обаче никой българин не отиде да жиеее в Ссср - Русия, а и руснака тогава не дойде тук да жиее!Всеки който можеше да избяга от хубавото в Ссср - Русия и Нрб го правеше.Един пример давам и ми отговорете др.Джамбазки - защо синът на лидерката ни от Бсп Корнелия Нинова изпрати синът си да учи в Америка и вече работи там?!Защо детето и не не отиде в хубавата Ви Русия, а в Америка и то в днешните времена?!Кажете защо др.Джамбазки?!?!Америка е такава каквато е!Европа в който континент сме и ние е също е такава каквато е!
  • 13 коректор

    8 19 Отговор
    Оригиналът на статията има съвсем различен смисъл. Идеята е да не се прекъсват тотално връзките с Русия чрез нова студена война. Според автора, Русия е изостанала, нестабилна и не представлява сериозен проблем.
    Извадките тук 100% са превод от манипулативна руска хибридка.
  • 14 Да уж

    14 4 Отговор
    Само глупости пишите. Кои сте вие и кой е Путин? Плямпайте, клюкари!
  • 15 Да уж

    17 7 Отговор

    До коментар #11 от "Край масата":

    Русия на даден момент е най демократичната страна с пълна свобода на медиите. Но вам промиха мозъка с едни щампи и клишета именно заради това няма да го разБерете.
  • 16 hard

    5 14 Отговор
    Тук някой още малко ще каже, че и нашите от Бсп и Дпс медиите им са ама най най-демократичните щото на привържениците им мозъците им са промити още преди 89г.Бълват само клишетата от преди 89г, че партията обича много да помага на хората и те хората си живеят с мисъл от 16 век през 21 век.И Европа и Америка ако мисълта им беше като на руснака още щяха да са в века на руснака.
  • 17 Българин

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пеньо":

    Пеньо, я върви при Пена, че нещо много ги разбираш тези работи. Стига цапа по форумите! Аман.
  • 18 Иво

    2 4 Отговор
    Коментатора 'Пеньо' за второто е прав но по точно казано втория е милитариста, а другия американците ще си го търпят ако е лош човек.
  • 19 анонимен

    2 3 Отговор
    Молдова е много красива страна, в която може да се развиват много социалистически идеи.
  • 20 анонимен

    1 4 Отговор
    В интернет пространството се твърди, че Молдова се стреми към членство в Европейския съюз.
  • 21 урко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "анонимен":

    Миленките, пуснах сълза.
  • 22 патриотъ

    11 2 Отговор
    Всяка цивилизация има своя културно-цивилизационен код и народите,които влизат в тази цивилизация,го изповядват.
    При руснаците културно цивилизационния код от който се строи цялата система на нравственност се явява съвестта.
    А на запад това е изгодата.И матриците при тях са културно-цивилизационни.При руснаците-съвест,святост,справедливост.При западняците-изгода,агресия,насилие.
    При това положение на нещата,всеки може да си прави изводи кой колко струва и на кого може да се вярва!

    Коментиран от #23

  • 23 Хасан

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "патриотъ":

    Прав си ..същото важи и за турчина ..съвест,милосърдие,взаимопомощ,доблест ,чест и достойнство
  • 24 Ушанка

    2 8 Отговор
    Вижте го, бе, вижте го, на снимката- как обяснява, как разяснява, как показва, какво излъчване само, каква снажна и неповторима осанка, от която лъха ерудираност, гениалност и прагматизъм. Да, това е нашият велик вожд-Владимир Владимирович Путкин.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Смях

    3 4 Отговор
    До "Да уж" ...е най демократичната страна с пълна свобода на медиите...
    Смехурко !!!
    Даже не посмяха да пуснат Навални, а той щеше да получи не повече от 5%.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да уж

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Смях":

    Да, именно така, както написах. Свободата на медиите, на словото в Русия много е голяма. Светът се променя. Това , че вие не се променяте е ваш проблем. И още. Вашите кумири са вашите кумири , говоря за Навални.
    Той по нищо не се различава от няколко други кандидати, които не са били допуснати до избори по законни причини.
    Ние не си създаваме нито кумири, нито се прекланяме пред никого. Отиваме на избори и гласуваме, за когото преценим. Не завиждайте.
  • 29 бомба

    2 0 Отговор
    Ако Путин беше като Трьмпи да ни няма на земята.