Отидете към основна версия

1 933 1

Съдят евродепутат за шпионаж в полза на Русия

  • йобик-
  • унгария-
  • шпионаж-
  • бела ковач
Снимка: Shutterstock

В унгарската столица Будапеща започна делото срещу Бела Ковач - евродепутат, обвинен в шпионаж в полза на Москва, предаде АFP.

Обвиненията срещу Ковач "за шпионаж срещу институции на ЕС" и "шпионаж в полза на чужда държава" бяха повдигнати още през декември 2017 година. Русия не е изрично посочена в материалите по делото, но Ковач е посещавал многократно Москва и се е срещал с руски дипломат, за когото се смята, че има връзка с тайните служби.

58-годишният унгарски политик е подозиран в предаване на секретни сведения за енергийните проекти на ЕС, както и информация от вътрешнополитическо естество. На предварителното изслушване, закрито за пресата, Ковач запита обвинението как би могъл да определи кой дипломат е шпионин и кой не.

"Не е написано на челата им", казал той. Веднага след повдигането на обвиненията Ковач подаде оставката си като член на националистическата партия "Йобик".

По думите на евродепутата унгарският премиер Виктор Орбан използва обвинението срещу него, за да атакува "Йобик", която е най-голямата опозиционна партия. В случай, че обвиненията, за които се говори от още от 2014 година, бъдат доказани, Ковач е заплашен от между две и осем години затвор.

Присъдата се очаква не по-рано от средата на 2019 година. Ковач, който решително отрича всички обвинения, продължава да бъде член на европарламента. Депутатският му имунитет беше свален преди три години.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Унгария с удар по Украйна

    Правителството в Унгария ще продължи да блокира опитите на украинските власти да се интегрират в НАТО, съобщи ТАСС. Според Унгария в Украйна се изв ...
    11.07.2018
    6 821
    8
  • Уволниха посланик заради подкрепа за Орбан

    Президентът на Франция Еманюел Макрон смени посланика в Унгария Ерик Фурние, след като в пресата изтече поверително писмо, в което посланикът възхваля ...
    02.07.2018
    1 704
    4
Новини по държави: