Отидете към основна версия

4 287 9

Израел: Приключваме с "Хамас" скоро

  • израел-
  • хамас-
  • ивица газа-
  • газа-
  • палестина

Възможността за сваляне на групировката, която управлява ивицата Газа, е по-близо отвсякога, заяви израелски министър

Снимки: БТА/АР

Възможността за сваляне на ислямистката групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа, е по-близо отвсякога, заяви израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц, цитиран от DPА.

Изявлението беше направено след като през последната седмица Израел и групировката разменяха удари от двете страни на границата. "Хамас" заяви, че е приел примирие с Израел, а еврейската държава отрече да е било договаряно такова.

Щайниц заяви, че свалянето на "Хамас" - "определено е възможност". "Според мен сме по-близо отвсякога до това, ако няма друг избор", добави той, подчертавайки, че Израел не желае пълномащабна война в Газа.

Напрежението се засилва от 30 март, когато палестинците започнаха да организират всяка седмица протести по границата с Израел. Над 160 палестинци бяха убити от израелски войници по време на протести и сблъсъци с армията. Един израелски войник беше застрелян от палестински снайперист.

"Хамас" и Израел се обстрелват взаимно и палестинците изпращат горящи балони и хвърчила, довели до пожари на израелска територия.

Ислямистката групировка иска вдигане на израелската блокада, наложена над ивицата Газа след като тя пое властта над анклава. Израел иска екстремистите да спрат протестите по границата, ракетния обстрел и изпращането на запалителни балони

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини