Отидете към основна версия

5 239 39

Турция и Гърция най-после заравят томахавките

  • турция-
  • гърция

Освобождаването на войниците, задържани от Анкара през март, допринася за разрешаване на кризата

Снимка: Shutterstock

Освобождаването на двамата гръцки войници, които бяха задържани от турските власти през март, допринася за разрешаване на кризата между Атина и Анкара.

Двамата гръцки войници бяха арестувани през март на границата край Одрин. Нееднократните призиви на Атина към Анкара да ги освободи оставаха без отговор и предизвикаха поредна криза в турско-гръцките отношения.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства освобождаването на гръцките войници, като посочи, че този справедлив акт е от значение за развитието на добросъседските отношения.

Последва изявление от гръцкия военен министър Панос Каменос.

Каменос лично е разговарял по телефона с турския си колега Хулуси Акар и е изразил задоволство от това, че турската страна е освободила гръцките войници.

Каменос е поканил на официално посещение в Атина Хулуси Акар в знак на благодарност, съобщиха турски източници.

Заради задържането на гръцките войници Каменос преди време бе отправил обидни думи към турския президент Ердоган, като бе заявил, че "той напълно е откачил" .

Атина отказа дори предложението на Турция да помогне за гасенето на катастрофалните пожари в Гърция поради това, че турските власти държат гръцките нойници в затвора в Одрин.

Хулуси Акар допреди месец бе началник на турския генерален щаб. След като Ердоган сформира новия кабинет, Хулуси Акар бе назначен за военен министър.

Засега не се съобщава дали Акар ще приеме поканата да посети Атина.

Ако това се случи, една от темите ще бъде за нарушенията на въздушното пространство при полети на военни самолети на едната и на другата страна, посочват наблюдатели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: