Отидете към основна версия

2 250 3

Тревога в сърцето на Унгария

  • будапеща-
  • летище-
  • изотоп-
  • унгария

Летището в Будапещa беше затворено за кратко заради опасно химично вещество 

Терминал на летището в Будапеща бе затворен за кратко заради прегряване на контейнер, съдържащ изотоп, съобщи говорител на Унгарската служба за управление на бедствия, цитиран от Reuters.

Няма изтичане на опасни за здравето вещества, заяви Мартон Хайду и добави, че Терминал 2B е бил затворен за улесняване на разследването.

"Пътниците са в пълна безопасност", допълни той.

Терминалът бе затворен от 19,30 часа местно време и до 22,30 часа бяха засегнати 8 пристигащи и 8 заминаващи полета, каза говорителят на летището.

Пътниците и екипажът на самолета, който е пренасял контейнера, и пътниците на летището не са в опасност.

Двамата източници не казаха за кой полет и за какъв изотоп става дума.

Според Унгарската телеграфна агенция веществото е иридий, поръчан от унгарска компания от руския Димитровград. Контейнерът е пристигнал в Будапеща вчера вечерта с полет от Истанбул.
Габор Касаш, представител на компанията, направила поръчката, е цитиран от МТИ да казва, че повишаването на температурата е нормално, когато такива вещества се превозват.

Компанията се занимава с изследване, разработване и произвеждане на радиоизотопи, използвани в здравеопазването, науката и промишлеността.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Унгария е дом за руски шпиони

    Унгария се е превърнала в гнездо на руски шпиони, съобщи „Wall Street Journal”. Според изданието русия е засилила влиянието си в страна ...
    10.08.2018
    3 132
    22
  • Унгария подсилва границите си

    Унгария ще подсили охраната на границите си със Сърбия и Македония с 30 гранични полицаи – така правителството в Будапеща се надява да ограничи ...
    26.07.2018
    2 043
    7
Новини по държави: