Отидете към основна версия

3 295 7

САЩ скочиха на Китай заради Тайван

  • китай-
  • сащ-
  • салвадор-
  • тайван-
  • тайпе

Вашингтон обвини Пекин, че дестабилизира отношенията си с Тайпе

Снимки: БТА/АР

САЩ обвиниха Китай, че дестабилизира китайско-тайванските отношения, след като президентът на Салвадор Санчес Серен обяви във вторник, че прекъсва дипломатическите връзки с Тайпе, предаде AFP.

"Съединените щати ще продължат да се противопоставят на опитите на Китай да дестабилизира китайско-тайванските отношения и да се намесва политически в западното полукълбо", посочва Белият дом в изявление и добавя, че решението на Салвадор да скъса дипломатическите си връзки с Тайван и да установи такива с Пекин ще повлияе на икономиката и сигурността и на двете Америки.

В изявлението се казва също, че САЩ ще преосмислят отношенията си със Салвадор.

Китайското външно министерство прикани САЩ да оценяват правилно установяването на дипломатически отношения между Китай и Салвадор.

Говорителят на министерството Лу Кан призова по време на официална пресконференция други страни да не се намесват във вътрешните работи на Салвадор във връзка с решението му да прекрати отношенията си с Тайван.

Тайванското президентство изрази благодарността си към САЩ за позицията им по случая с решението на Салвадор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ vs. Китай - войната се разраства

    Администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи нови мита върху китайски вносни стоки. Митата са 25-процентни и са върху вносни стоки за ...
    23.08.2018
    4 098
    16
  • Тайван загуби още един съюзник

    Президентът на Салвадор Санчес Серен обяви в реч, предавана по телевизията, че правителството му е скъсало дипломатическите отношения с Тайван и е уст ...
    21.08.2018
    1 722
    3